Diyarbakır ilinin 2023 yılına ait işgücü arzı ve talebine ilişkin temel verilerinin derlendiği "İşgücü Piyasası Analizi Raporu" açıklandı

İŞKUR'un Diyarbakır raporu

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yapılan  saha çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda, Diyarbakır genelinde açık iş oranı yüzde 1,9 olarak hesaplandı. Raporda verilen bilgilere göre, "Açık iş sayısına bakıldığı zaman ise ilk sırada 1.044 ile İmalat sektörü, ikinci sırada 234 ile İdari ve destek hizmetleri faaliyetleri, üçüncü sırada ise 152 ile Finans ve sigorta faaliyetleri yer almaktadır. Sektörler itibariyle bakıldığında en yüksek açık iş oranının yüzde 69 ile Finans ve sigorta faaliyetleri sektöründe olduğu görülmektedir.

Diyarbakır'ın Istihdam Artış Oranı Ne Kadar5

Bu sektörü sırasıyla yüzde 4,7 ile Diğer hizmet faaliyetleri ve yüzde 4,3 ile İmalat sektörü izlemektedir. Ancak bu oranlar değerlendirilirken ilgili sektörlerdeki işyeri ve çalışan sayılarının göz ardı edilmemesi gerekmektedir. 
İl genelinde açık işlerin en fazla olduğu ilk beş meslek şu şekilde sıralanmaktadır: Beden işçisi (Genel), Konfeksiyon İşçisi, Makineci (Dikiş), Müşteri Temsilcisi ve Dokuma Konfeksiyon Makineci’dir" denildi.

Diyarbakır'ın Istihdam Artış Oranı Ne Kadar4

Net istihdam bekleyişi 

Diyarbakır ili İşgücü Piyasası Araştırması sonuçlarına göre 14 Temmuz 2024 itibarıyla net istihdam artışı beklentisi yüzde 13,9 olarak tahmin edilmirken şöyle denildi: "İlimizdeki net istihdam artışı oranı beklentisi Türkiye ortalaması olan yüzde 3,3’den daha yüksektir. Buda bize 2024 yılı için istihdamda artış beklentisini göstermektedir.

14 Temmuz 2024 itibarıyla istihdam artışının; yüzde 41’inin Eğitim, yüzde 40’nın İmalat ve yüzde 8’nin de İdari ve destek hizmetleri faaliyetleri sektörlerinde gerçekleşmesi beklenmektedir.

En yüksek istihdam artışı sektör hangisi?

Diğer taraftan, sektörler içerisinde istihdam değişimine oransal olarak bakıldığında; sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 11 ile İmalat, yüzde 6,4 ile Bilgi ve İletişim ve yüzde 6,2 ile İnşaat sektörü olduğu görülmektedir.

Diyarbakır'ın Istihdam Artış Oranı Ne Kadar3

Diyarbakır ilinde önümüzdeki dönem itibariyle net istihdam artışının en fazla olması beklenen ilk beş meslek sırasıyla; Dokuma Konfeksiyon Makineci, Beden İşçisi (İnşaat) ile Makineci (Dikiş), Düz Dikiş Makineci ve Konfeksiyon İşçisi meslekleridir.

Buna karşılık; Tekstil Makineleri Öğretmeni, Plastik İşlemeci, Servis Aracı Şoförü, Market Elemanı ve Diğer İnşaat Boyacıları meslekleri ise meslekleri önümüzdeki itibarıyla en fazla net istihdam azalış beklentisinin olduğu ilk beş meslektir.

Eleman temininde eksiklik yaşanan meslekler

Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur.

Eleman temininde en fazla güçlük çekilen ilk beş meslek; Dokuma Konfeksiyon Makineci, Makineci (Dikiş), Düz Dikiş Makineci, Kompleci (Dokuma Hazır Giyim Ve Ev Tekstili) ve Dikiş Makinesi Operatörü-Kumaş şeklinde olmuştur.
Diğer taraftan, bu kapsamda görüşülen işverenlerin; yüzde 94,4’ü gerekli mesleki beceriye/niteliğe sahip eleman bulunmamasından, yüzde 92,6’sı yeterli iş tecrübesine sahip eleman bulunmamasından ve yüzde 83,9’u ise bu meslekte yeterli başvuru yapılmamasında dolayı eleman temininde güçlük çektiklerini belirtmişlerdir."

Muhabir: Ali Çekdar KORKMA