ÖZEL HABER - Fatma TEMEL

Kadınlar, “Birbirimizden güç alıyoruz. Suriçi’nde daha çok kadın esnaf görmek istiyoruz“ dedi. 
Diyarbakır’ın tarihi ve turistik Suriçi’nde üretim yapan kadınlar, sokaklardaki boş dükkânların üretim yapan kadınların doldurmasını istiyor. Sur’da esnaf ve üretici olan Songül Dicle, Melek Demir ve Şeymanur Yapıcı gazetemiz Ekspres’e konuştu. 

Suriçi’nde kadın girişimcilerin artmasıyla sokakların daha da güzelleştiğini söyleyen esnaflar, “Kadınlarla birlikte çalışmak bize güç veriyor. Sokaklardaki boş dükkânların kadınların almasını ve üretim yapmasını istiyoruz” diyor. 

‘Daha çok kadının üretime katılması için destek gerekiyor’

Suriçi’nde resim sanatı üzerine çalışmalar yapan Melek Demir, “Ekonomik kaygılar üzerine esnaf, üretim üzerine de sanat tanımı yapabiliyorum. Hem dükkân hem atölye şeklinde kullanabiliyorum. Türkiye’de ekonomik kaygılar farklı bir boyutta. 

O yüzden bir kadının dışardaki yaşamda yerini bulması zorken bunu esnaflık üzerinden durumu çok daha zorlaşıyor. Klasikleşmiş artık esnaflar erkek olur öyle bir hâkimiyetin ağırlığın olduğu bir süreçte kadın olarak, hem bir çalışma alanı yaratıyorsunuz daha da zoru bunu sanat üzerinden yapmaya çalışıyorsunuz. Ama her sabah dükkânın kepengini açtığımda verdiği mutluluk ve üretim yaptığımda verdiği mutluluk başka. Bu sokaklar değerli, buralarda birçok kadın arkadaşımın atölyeleri var birlikte işbirliği içerinde devam eden bir sürecimiz de var. İnsanların bunu görüp ona göre yaklaşımlarda bulunması da iyi. Açıkçası desteğe ihtiyaç var daha çok kadının üretime katılması için. Kadın elinin değdiği yer güzelleşir diye klasik bir laf var ama ben şu açıdan katılıyorum. 

Ciddi bir emek veriliyor. Kendimizi yansıtarak yapıyoruz. Bu da Sur sokaklarına iyi geliyor. Eski harabe bir yeri güzelleştirip hem kendini var etmek hem de üretim yapmak adına emek veriyor kadınlar” dedi. 

‘Kadınlarla birlikte çalışmak bana güç veriyor’

Sur’daki tek sahaf kafe işletmecisi olan Şeymanur Yapıcı, “Bundan 6 ay önce Suriçi’nde sahaf kafe açtım. 6 aydır güzel ilerliyor. Sur’da olmayan bir mekândı ve ihtiyaç vardı. Benimde yapabileceğim bir şeydi. Şimdi de sokağımda diğer kadın arkadaşlarımla birlikte devam etmek istiyorum. Boş olan yıllardır kullanılmayan dükkânlar vardı. Onların sahipleriyle görüştüm ikisini de kadınların kullanması ve üretim yapması için kullanılacak.

Sur Sokakları Kadın Istihdam Alanlarına Dönüşsün! 2

Dükkânlar kiralandıkça kiralar yükseltiliyor. Ederinin çok üstünde kiraya veriliyor. Denetimin olması lazım. Kadınlara çok fahiş fiyatlara kiraya veriliyor dükkânlar. Biz var olmaya çalışıyoruz bunun için emek veriyoruz. Her ay farklı bir fiyat veriliyor. Suriçi’nde olmak çok güzel, komşularımın olması çok güzel. Kadın esnaf arkadaşları ziyaret ediyorum ve o kadar iyi hissettiriyor ki bu. Zorluklar da var tabi çektiğimiz sıkıntılar da var. Kadınlarla birlikte çalışmak bana güç veriyor. Ve daha çok kadın olsun istiyorum. Sokaklardaki boş dükkânların kadınların almasını ve üretim yapmasını istiyorum“ dedi.  

‘Kadın sayısını yeterli görmüyorum’

Cam atölyesine üretim yapan Songül Dicle ise  “Yaklaşık bir yıl önce açtık bu atölyeyi. Her şeyi sıfırdan yaptık. Atölyenin, sokakların dönüşümünü görmek çok güzel bizim varlığımızla sokakların iyi anlamda dönüştüğünü her geçen gün daha çok hissediyorum. Kadın sayısını yeterli görmüyorum. Üretim yapan ve esnaf kadın sayısı arttıkça Sur sokaklarının daha da güzelleştiğini görüyorum. Keşke daha fazla kadın girişimci olsa. Maliyetlerin yüksek olması, dükkân kiralarının artması kadınların önündeki en büyük engeller. Bende maliyetleri düşürmek için atık camları değerlendirmeye başladım. Cam Mekan atölyeye başta kadınlar olmak üzere herkesi bekliyorum“ diye konuştu.

Muhabir: Fatma Temel