Güncel

2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan Daron Acemoğlu kimdir?

İsveç Kraliyet Bilimleri Akademisi, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nü Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson’a, ulusların refah toplumlarına dönüşmesi üzerine yaptıkları çalışmalar nedeniyle verdi. Peki, Daron Acemoğlu kimdir? İşte detaylar...

Abone Ol

İsveç Kraliyet Bilimleri Akademisi, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nü Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson’a, ulusların ekonomik kalkınması üzerine yaptıkları çığır açıcı çalışmaları nedeniyle takdim etti. Üç bilim insanı, refah toplumlarının nasıl şekillendiği ve ekonomik kurumların siyasal yapılarla olan karmaşık ilişkilerini inceleyen araştırmalarıyla bu prestijli ödüle layık görüldü. Özellikle Daron Acemoğlu, hem Türkiye’deki kökleri hem de uluslararası alanda gerçekleştirdiği iktisadi çalışmalarla dikkat çekiyor. Peki, Peki, Daron Acemoğlu kimdir? İşte cevabı…

Daron Acemoğlu'nun yaşamı ve kariyeri
Daron Acemoğlu, 1967 yılında İstanbul’da Ermeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Kevork Acemoğlu, Türkiye'nin önde gelen ticaret hukuku uzmanlarından biriydi. Annesi İrma Acemoğlu ise Kadıköy Aramyan Uncuyan Okulu’nun müdürlüğünü yapmış ve edebiyatçı kimliğiyle tanınmış bir figürdü. Acemoğlu, Galatasaray Lisesi’ni tamamladıktan sonra eğitimine İngiltere’de devam etti. 1989’da York Üniversitesi'nde ekonomi, 1990’da London School of Economics'te matematiksel ekonomi alanlarında yüksek lisans ve 1992’de aynı üniversiteden ekonomi doktorası aldı.

İKTİSAT ALANINDA ÖNCÜ ÇALIŞMALARI

Acemoğlu, 1993’ten bu yana ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) ekonomi profesörü olarak görev yapıyor. İktisat politikaları üzerine yaptığı çalışmalarıyla dünya çapında tanınıyor. Simon Johnson ve James A. Robinson ile ortak yazdığı makaleleri ve “Ulusların Çöküşü” adlı eseri, özellikle dikkat çeken çalışmaları arasında yer alıyor. Acemoğlu, demokrasinin, siyasal ve ekonomik kurumlar üzerindeki etkisini inceleyen teorik çalışmalarıyla biliniyor.

NOBEL ÖDÜLÜ VE ETKİSİ

Acemoğlu, Nobel Ekonomi Ödülü’nü, ulusların ekonomik başarılarını siyasal dönüşümlerle ilişkilendiren çalışmaları nedeniyle kazandı. Acemoğlu, Orhan Pamuk (2006, Edebiyat) ve Aziz Sancar’ın  (2015, Kimya) ardından Nobel Ödülü’nü Türkiye’ye getiren üçüncü kişi oldu.