DEM Parti Şırnak Milletvekilleri Nevroz Uysal Aslan ve Mehmet Zeki İrmez, Cizre Barajı ve HES projesiyle ilgili Dışişleri, Kültür ve Turizm, Tarım ve Orman, Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlıkları ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması amacıyla soru önergesi verdi. Yapılması planlanan Cizre Barajı ve HES Projesi’nin eko sistemi ve canlı hayatını sona erdireceğini ifade eden, Aslan ve İrmez, “Şırnak ve ilçeleri ‘Tehdit’ olarak algılanarak gelmiş geçmiş tüm iktidarlar tarafından zaptı rapt altına alınmaya çalışılmıştır” dedi.


Önergede “Termik santralleri, güvenlik barajları inşa edilmiş, petrol arama faaliyetleri nedeniyle Cudi ve Gabbar dağı delik deşik edilmiş, kum ve kömür ocaklarıyla doğal yaşam tehlikeye sokularak çevreye onarılamaz zararlar verilmiştir. Şırnak’a bağlı Dicle nehri üzerine kurulacak olan Cizre barajı ve Hidroelektrik santrali projesinin hayata geçmesiyle su ihtiyacının büyük bölümünü Dicle nehrinden karşılayan Irak Kürdistan Bölgesinde su krizinin açığa çıkacağı, Ortadoğu coğrafyasında halklar arasında sorunların patlak vereceği de hesaba katılmalıdır” ifadeleri yer aldı. 

Nevroz Uysal Aslan ve Mehmet Zeki İrmez,  dört ayrı Bakanlığa gönderdiği önergede şu soruları sordu:

*Cizre Barajı ve Hidroelektrik Santrali projesi için jeoteknik etütler ve laboratuar çalışması yapılmış mıdır ve bu testlerin sonucu ne olmuştur?
*Söz konusu barajın yapılma gerekçesi nedir?
*Cizre Barajı’nın sınırları tam olarak neresi olacaktır?
*Hangi bölgelerde ve kaç yerde acele kamulaştırma kararı verilmiştir?
*Baraj sınırları içinde kalacak köylerde kamulaştırma yapılmış mıdır?
* Evlerini terk etmek zorunda kalacak olan köylüler hakkında nasıl bir planlama yapılmıştır?
*Bakanlığınızın açığa çıkacak ekolojik tahribata dair belirlemeleri nedir? Sorumluluk alanınızdaki bu bölgeye dair tahribatı onarma, iyileştirme vb. planlamalarınız nelerdir?
*Barajın çalışma alanında kalan tarım arazisi ne kadardır? Tarım arazileri için bir alternatif oluşturacak mısınız?
*Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde “Kesin Korunacak Hassas Alan” ilan edilen Kasrik Boğazı ve çevresinde yapı yasağı olmasına rağmen baraj inşaatı için nasıl onay çıkmıştır?
*Dicle Nehri üzerinde kurulması planlanan Cizre Barajı ve HES projesi için 2019 yılında düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu yeniden düzenlenecek midir?
*Söz konusu barajı kurulacağı bölgede doğaya vereceği zararlar hakkında bakanlığınızın görüşü nedir?
*Baraj yapım projesi esnasında Dicle Nehri’nde ve etrafındaki canlı yaşamının tehlikeye gireceğinden haberdar mısınız?
*İnşaat sırasında dinamit patlatmak gibi yöntemlerin de kullanılacağı hesaba katıldığında oluşacak olan hava ve toprak kirliliğinin farkında mısınız?
*Cizre Barajı’nın bölgenin elektrik ve su ihtiyacını karşılamak dışında güvenlikçi politikaların sonucu mu inşa edilecektir?
*Söz konusu Baraj projesinin yaratacağı çevre tahribatında sorumluğu kime ve hangi kuruma aittir?
*Köylülerin evlerini terk etmeleri gerektiği bildirimi yapılmış mıdır? Evleri barajın çalışma kapsamı alanına giren köylüler için konut yapılacak mı?
*Yapılacak konutlar belirlenmeden köylülere evlerinizi terk edin iddiasına yönelik bir açıklama yapacak mısınız?
*Köylülerin geçim kaynakları olan barajın çalışma alanına giren arsalara yönelik bir alternatif oluşturacak mısınız?
*Konut talep eden köylülere yönelik nasıl bir çalışma yürütülecektir? Yapılacak konutlar nerde ve ne zaman yapılacaktır?

Muhabir: Faruk BALIKÇI