Diyarbakır

480 yıl önce yaptırılan su şebekesinin bir kısmı daha bulundu

Diyarbakır'da altyapı çalışmaları sırasında, Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa ettirilen ve 1930'a kadar halkın su ihtiyacını karşılayan içme suyu şebekesinin bir bölümü daha bulundu.

Abone Ol

Diyarbakır'da altyapı çalışmaları sırasında, Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa ettirilen ve 1930'a kadar halkın su ihtiyacını karşılayan içme suyu şebekesinin bir bölümü daha bulundu.

Daha önce merkez Sur ilçesindeki tarihi surların restorasyon çalışması ile İçkale'de Amida Höyük'teki arkeolojik kazılarda bulunan içme suyu şebekesinin bir kısmı daha Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü altyapı çalışmasında gün yüzüne çıktı. DİSKİ Genel Müdürlüğü ekipleri, merkez Bağlar ilçesi Bağcılar Mahallesi'ndeki Lice Afet Evleri civarında içme suyu şebekesi için altyapı çalışması yürüttüğü sırada, 1543'te inşa ettirilen ve 1930'a kadar halkın su ihtiyacını karşılayan içme suyu şebekesine rastladı

Bulunan tarihi su kanalı için çalışmalar durduruldu

DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, kentte yeni gelişen bölgelere içme suyu ve kanalizasyon hattı döşediklerini, bu kapsamda yürüttükleri çalışma esnasında tesadüfen tarihi bir kanala denk geldiklerini söyledi.

Tarihi su kanalı için çalışmaları durdurduklarını belirten Tutşi, kanalı koruma altına alarak ilgili yerlere resmi bildirimde bulunduklarını dile getirdi.

Yaptıkları araştırmada "Ab-ı Hamravat" adlı kanalın 480 yıllık geçmişinin bulunduğunu tespit ettiklerini bildiren Tutşi, şöyle konuştu:

"Kanuni Sultan Süleyman, burada geldiğinde Diyarbakır'ın içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere su kanalının yapılması talimatını veriyor. Diyarbakır, tarihi bir şehir, yüzlerce tarihi eseri var. Bu kanalın da o tarihi eserler içerisinde yer almasını ve turizme açılmasını bekliyoruz. İnşallah tespit ettiğimiz kanalın büyük bir kısmı korunmuş olarak bulunur. Kanalda yapılan işçilik son derece kaliteli. Yaklaşık 500 yıllık bir kanaldan bahsediyoruz ve hala çok iyi durumda. Su kaybı olmasın diye kanalın düzgün işlemesi açısından harika bir işçilik var. Bunun gün ışığına çıkartılması ve turizme kazandırılmasına ilişkin ilgili birimler çalışacaktır."