Beytüşşebap ilçesindeki dağlarda yetişen ve yılın 20 günü hayatta kalan ters lale çiçeği, baharın gelişiyle birlikte açmaya başladı. Şırnak, Hakkari, Van ve Diyarbakır'da yetişen ve yılın sadece 20 günü hayatta kalan ters lale koruma altında. Nesli tükenme tehlikesi altında olan ters lale çiçeğini koparanlara ya da zarar verenlere 244 bin 315 lira cezai işlem uygulanıyor.
Bilimsel adı Fritillaria imperialis olan ve farklı bölgelerde yetiştiği için bu çiçeğe, ters lale yada ağlayan gelin çiçeği de deniyor. Bir çok efsaneye konu olmasına rağmen bilinen efsane hikayeleri arasında; Hasan ve Hüseyin'in Kerbela'da katledilişlerinden dolayı çiçek boynunu bükmüş. Başka bir efsaneye göre ise Ferhat ile Şirin adlı aşık bir çiftin birbirlerine kavuşamaması nedeniyle çiçeğin boynunu büktüğü belirtiliyor. Ancak bir başka efsanede ise istemediği bir erkekle evlendirildiği için ağlayan gelin çiçeği adı da bilinen hikayeleri arasında dikkat çekiyor.
ACI VE DRAMLARIN SEMBOLÜ
Acıları ve dram efsanelerinin sembolü haline gelen ters lale çiçeği, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için bu çiçeği koparana yada zarar veren kişiye 224 bin 325 lira para cezası uygulanıyor.