Orhan Miroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 10 Mayıs 2005 tarihinde Şam’da kaçırılan ve çok ağır işkencelerden geçirilerek öldürüldükten sonra cenazesi ailesine teslim edilen Suriyeli Kürt din adamı Şeyh Maşuk Haznevi'nin oğlu Şeyh Mürşit Haznevi'nin açıklamalarına yer verdi. "2005 yılında Esad rejiminin katlettiği Şeyh Maşuk’ın davası, Suriye’de bir netice alınmayınca, ta Avrupalara taşındı. Suriye devriminden sonra oğlu Mürşit Haznevi, yaşadığı Norveç’ten Kamışlo’ya geldi. Medyada söyleşiler ve açıklamalar yaptı" diyen Miroğlu, şöyle devam etti:
"KÜRT MİLLİYETÇİLİĞİ HALKIN GÖZÜNDE ÇOK İTİBARLI"
"Anlattığına göre iki amacı var:
Kürtlerin yeni Suriye’de Şam’da masaya birlik içinde oturmaları için mücadele etmek. Ve ikincisi de babasının ve şehit kabul ettiği başka Kürt şahsiyetlerinin (Mişel Temo gibi) hakkını aramak.
Babası ve ataları gibi bir din alimi olan Murşit Haznevi, söylemleriyle, Suriye’deki Kürt sorununun dışarıdan göründüğü gibi salt PKK/PYD sorunu olmadığını, Kürt milliyetçiliğinin halkın gözünde çok itibarlı ve hatta İslamiyeti temsil konumunda olan aileler tarafından da sahiplenilen bir ideoloji haline geldiğini gösteriyor."
"KÜRTLER BİR YÜZYILI DAHA YENİLGİYLE GEÇİRMEK İSTEMİYOR”
Miroğlu, Kürtlerin bir yüzyılı daha yenilgiyle geçirmek istemediğini belirterek, Haznevi'nin konuşmasında, bir halkın meşru haklarını sahiplenme ve talep etmeye dayalı milli bir heyecan olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:
"Kürtçe biliyorsanız eğer, Dr. Mürşit’in konuşurken yaşadığı heyecanın özünde, bir yüzyılı daha yenilgiyle geçirmek istemeyen bir halkın meşru haklarını sahiplenme ve talep etmeye dayalı milli bir heyecan olduğunu anlamanız zor olmaz. Bu heyecanın ise hak arayan ve talep eden çeşitli milletler için dünyanın her yerinde tecrübe edilmiş ama silahlardan daha önemli bir güç olduğu ise bilinen bir gerçek. Yeni Suriye’yi yönetecek olanların bu realiteyi gözardı etmeyeceğini, PKK’nın örgütsel çıkarları olarak görmeden ikisi arasında rasyonel bir ayrım yapacaklarını ummak istiyor Suriye Kürtleri.
Dr. Mürşit Haznevi de bu bağlamda Ahmet El Şara hakkında sorulan bir soruya, Şara’nın siyasi geçmişini hatırlatarak cevap veriyor ve Suriye’nin yeni liderinin değişime dair verdiği mesajların üç ay içinde tecrübe edileceğini ifade ediyor."
"DEMOKRASİ VE ORTAK VATAN YA DA AYRILIK-BAĞIMSIZLIK"
"Kürt milliyetçiliği ister kabul edin ister etmeyin, ister hesaba katın ister katmayın, Ortadoğu’da ateşi sönmemiş ve bazılarının gözünde zamana ve tarihe geç kalmış bir milliyetçilik olarak modern ve geleneksel sınıfları ve Nakşibendilik gibi İslami tarikatları da derinden etkilemiş bir milliyetçiliktir" diyen Miroğlu, şöyle devam etti:
"Barındırdığı iki dinamik ise geçen yüzyıldan bu yana hala kendini korumaya devam ediyor. Başka halklarla birlik ve eşitlik içinde ortak bir demokrasi ve ortak bir vatanda yaşamaya işaret eden birlik dinamiği. Ve bu olmazsa, güçlenecek olan ayrılma yani bağımsızlık dinamiği (ki Batı’da alıcısı ve kışkırtıcısı çok fazla!)"