Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Halklar ve İnançlar Komisyonu, 20 Ekim'de Siirt'te düzenlediği "Alimler, Analar, Pirler Buluşması" başlıklı çalıştayın sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede, Alevi ve Sünni inanç toplumları arasındaki ön yargıları aşmak, Sünni ve Alevi toplumunun dinamik yapılarıyla güçlü bağlar kurmak, ortak bir dil ve pratiğin oluşum zeminini yaratmak şeklindeki başlıklar etrafında tartışmaların yürütüldüğü hatırlatıldı.
İKİNCİ TOPLANTI TUNCELİ’DE YAPILACAK
Bildiride, Siirt'in ardından ikinci toplantının Tunceli'de yapılacağı belirtildi.
Yürütülen tartışmalarda öne çıkan değerlendirme ve önerilerin yer aldığı sonuç bildirgesinde, şu ifadelere yer verildi:
"* Halklarımızın, inançsal ve dinsel gruplarımızın ve farklı toplumsal kesimlerin dinamik yapılarının bu süreçte oynayacağı rol oldukça önemlidir. İnanç önderlerinin, bilge ve alimlerin bu konudaki her sözü, toplumsal barış, kardeşlik hukuku ve karşılıklı kabullerin sağlanmasında önemli etkiler yaratacaktır. Ayrıca kutuplaşmayı engellemede ve toplumsal sorunların çözümünde inanç önderlerinin önemli birer aktör olduğunu vurguluyor; omuzlarımızdaki tarihi sorumluluğun bilincinde olduğumuzu ifade ediyoruz.
* Bu bağlamda, toplantımızın amacı herhangi bir siyaset veya grubun görüşlerini hakim kılmak değildir. Gittikçe derinleşen sorunların çözümüne yönelik ortak bir zeminin oluşmasını sağlamak ve tarihsel sorumlulukların gereğini yerine getirmek hedefiyle hareket etmekteyiz.
KÜRT SORUNU
* Farklı inanç/dinsel yapı ve grupların temsilcileri olarak; Tarihsel süreç içerisinde birbirimize karşı oluşan ön yargıların kırılması ve kötü dilin düzeltilmesi için ortak çalışmalar yapılması, ortak bir dil ve pratiğin oluşabilmesi için vicdan ve ahlak temelli bir anlayışın inşa edilmesi, toplumsal sorunların çözümünde ortak bir dilin oluşturulması, ötekileştirme, yok sayma, kendine benzetme ve farklılıklara saygısızlık anlayışının her zeminde mahkum edilmesi, inançlarımıza ve toplumumuza yönelik saldırı, şiddet, nefret söylemi ve her türlü aşağılama girişimlerine karşı ortak mücadele ve dayanışmanın güçlendirilmesi, kadına şiddet, doğanın talanı, hapishanelerdeki hak ihlalleri ve tecrit uygulamalarının son bulması, barış ikliminin tesis edilmesi, yoksulluğun ve sosyal sorunların giderilmesi için daha güçlü birlikteliklerin kurulması, Kürt sorununun barışçıl yollarla çözümü için inanç önderleri olarak girişimlerde bulunulması konularında bir irade ortaya koyuyoruz."