Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürüten DBŞT’nin 5-10 Kasım tarihleri arasında düzenlediği 1. Amed Kadın Tiyatro Günleri’nin startı verildi. Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi’nde verilen resepsiyona çok sayıda kişi katıldı.
‘DBŞT KOLEKTİF BİR OYUN HAZIRLADI’
Kadın Tiyatro Günleri’ni değerlendiren katılımcılardan KASED (Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği) Başkanı Saliha Ayata, Kürt sanatçılar ve aktörlerin uzun süredir direndiğini belirterek, “Kürt tiyatrosu son yıllarda belli bir aşamaya geldi. Aktivist ve direnen kadın karakterleri de öne çıktı. Bu, ilk kadın tiyatro festivalinin yaratılmasına yol açtı. Doğudan, Türkiye'den, kuzeyden kadın oyunlarının bu festivale katılması sevindirici. Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu kadınlara yönelik kolektif bir oyun hazırladı. Bunda kadınların büyük bir gücü ve emeği var. Ben de bu festivale katılmaktan mutluyum” dedi.
‘FESTİVAL OLDUKÇA DOLU’
Tiyatro oyuncusu Zeycan Ateş, Diyarbakır'da ilk kadın tiyatro günlerinin başladığını ifade ederek, “Festival oldukça dolu. Birçok bölgeden tiyatro oyunlarımız var. Kadınların da bu dolu dolu festivale katılmasını ve bizi yalnız bırakmamasını istiyoruz. Festivalin içeriği dolu, oyunlar var, paneller var, atölyeler var. Oyunlar, Çand Amed’te olacak, kadınlardan katılım bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Tiyatrocu Sîmîn Çayîçî ise Kadın sorununun, halen Kürt coğrafyasının büyük bir bölümünde ve özellikle de Ortadoğu genelinde başlıca sorunlardan biri olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: “Dolayısıyla eğer kadınlar daha fazla bir araya gelirse, daha fazla birlikteliklerini sağlarsa ve özellikle bunu tiyatro gibi güçlü bir sanat aracılığıyla dile getirebilirlerse çok etkili olacaktır, düşünsel dönüşümler sağlayacaktır. Bu bağlamda burada olmam büyük bir fırsat ve umarım devamı gelir.”
‘KADINLARIN ÇALIŞMALARI HER ZAMAN BİZE HEYECAN VERİYOR’
İzleyicilerden Neşe Toprak da, çok uzun yıllardır kadın festivalleri yaptıklarını ama tiyatro festivalinin ilk defa yapıldığını kaydederek, “Tabi ki heyecan var. Aslında kadın olarak yapılan bütün kadın festivalleri ve çalışmaları, her zaman bize heyecan veriyor. Kente de bir dinamik kazandırıyor. Evet burada bulunmaktan heyecanlıyız, mutluyuz. 6 gün boyunca sürecek olan etkinlikleri takip edeceğiz. Bu etkinlikler bize gerçekten güç veriyor. Kadınların ne kadar güçlü, başarılı ve yetenekli olduğunu bir kez daha tiyatro festivaliyle göreceğiz. Ve kente nasıl bir dinamik ve vizyon kazandıracağını da ileriki süreçte göreceğiz hep birlikte. Bütün kentteki kadınları ve bütün halkı bu festivale davet ediyoruz. Muhakkak gelsinler, görsünler ve desteklesinler. İstiyoruz ki ileriki süreçlerde de birçok kadın festivali, bütün sanat alanlarında yapalım” diye konuştu.
OYUN SAHNELENDİ
Resepsiyonun ardından DBŞT’nin kadın oyuncuları tarafından Şenay Tanrıvermiş’in kaleme aldığı Ev Yapımı Eylem oyunu sahnelendi. Dilawer Zeraq’ın çevirisiyle Kürtçeye Çalakîya Malçêkirî olarak uyarlanan oyuna kalabalık bir seyirci kitlesi katıldı.
Oyun öncesi açıklama yapan yönetmen Elvan Koçer, Kürt kadın oyuncular olarak; tüm oyuncuların ve katılımcıların kadınlardan oluştuğu bir festival yaratmayı hayal ettiklerini söyledi. Hazırlıklar sırasında kadınlara karşı toplumda çok sert olayların yaşandığını anımsatan Koçer, “Kadınların mücadelesinin güçlenmesiyle orantılı olarak, kadınlara saldırılar da artıyordu, sadece kadınlara değil, çocuklara da saldırılar gerçekleştirildi. Biz biliyoruz ki, bu tecavüz kültürü, sadece fiziksel değil, Kürt kültürü…