ÖZEL HABER - Şeyhmus DİKEN
Helenistik ve Roma dönemlerinde çağlayanlarıyla tanınan ve dünyaca ünlü bir sayfiye yeri olarak kullanılan Daphne, zengin halk kesimi tarafından yapılan çok sayıda köşkleri, tapınakları ve eğlence yerleriyle ünlüymüş. İmparator Gallus döneminde Daphne eski ihtişamını kaybetmeye başlar. Arap istilasından sonra da bir daha parlak dönemlerine dönemez.
Günümüzde antik dönemden ayakta herhangi bir yapı kalmamıştır. Antakya’ya ilk su getirilmesi İmparator Galigula’nın çabaları ile gerçekleşir. Asıl suyolu inşası M.S.81-96 yılları arasında Antakya’da yaşayan İmparator Trajan devrinde olur.
DAFNE’DEN ANTAKYA’YA
2050 yıl evvel M.S. 115 yılında meydana gelen büyük depremden sonra imparator, şehirde evler, halk hamamları; Dafne’de ise Diana tapınağını yaptırır ve tahrip olan Antakya şehir sularını tamir ettirir. Bu zaman içerisinde de Dafne’den Antakya’ya su getirir. Dafne’de tarihteki isimleri Katsalia, Pallas ve Saramanna kaynaklarından Antakya’ya çoğu zaman doğal kayaları oyarak yerde (Dere yatakları ve kot farkı olan yerlerde) su kemerleri (Aquaduct) inşa ettirerek tamamlanır.
DEPREM SONRASI SU YOLLARI YAPILDI
İmparator Trajan’dan sonra imparator olan Hadrien (129- 131) suyollarının tamirini yapar, M.S. 525-526 yıllarında meydana gelen büyük deprem sonrası su yollarını Imparator Justinyen yeniden yaptırır. Bu suyolları M.S. 12 00’lü yıllara kadar aktif halde fonksiyonunu sürdürür
Bu su kemerlerinden birkaç parçası ancak günümüze ulaşabilmiştir.
İşte Defne ilçesine bağlı bir mahalle bölgesi olan Harbiye; şimdilerde 6 Şubat depreminden sonra Antakya’nın soluk alınabilecek tek mekânı olarak işlevini sürdürüyor…