HABER - Sertaç KAYAR

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan çıkışı ile başlayan sürecin sokaktaki yansımasını araştırdı. 27 Ekim-15 Kasım 2024 tarihleri arasında 19 ilde bir anket çalışması gerçekleştiren Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, bin 258 kişiye ülkedeki temel gündemleri sordu. Ortaya çıkan sonuç kamuoyu ile paylaşıldı.

“TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?”

Çalışma kapsamında araştırma grubuna gündeme ilişkin ilk olarak “Sizce Türkiye’nin En Önemli Sorunu Nedir?” sorusu yöneltilirken, buna göre görüşmecilerin yüzde 38,9’u Ekonomik Kriz/İşsizlik, yüzde 9,5’i Kürt Sorunu, yüzde 9,4’ü Hukuk Sisteminin Mevcut Durumu, yüzde 9,1’i Demokrasinin Olmayışı, yüzde 8,8’i Çatışma ve Şiddet Ortamı şeklinde yanıt verdi.

Bahçeli’nin Çıkışı Ile Ilgili Ankette Çarpıcı Sonuç7

YAŞ KÜÇÜLDÜKÇE ‘EKONOMİK KRİZ VE İŞSİZLİĞİ’ EN ÖNEMLİ SORUN OLARAK GÖRÜLÜYOR

Türkiye’nin temel sorunları ile araştırma grubunun yaş kategorileri karşılaştırıldığında; yaş küçüldükçe ‘Ekonomik kriz ve işsizliği’ en önemli sorun olarak görenlerin oranında artış olduğu; Kürt sorununun Türkiye’nin en temel sorunu olarak görenlerin 55-64 yaş grubunda kümelenmiş olduğu dikkat çekti. Muhalefetsizliği Türkiye’nin temel sorunu olarak görenlerin 18-24 yaş ile 65 yaş üstü grupta kümelenmiş olması, Mültecileri sorun addedenlerin oranının yaş oranı büyüdükçe çoğalması dikkat çeken bir başka ayrıntı olarak göze çarpıyor. Ekonomik kriz ve İşsizlik tüm parti seçmenlerinde öncelikli birinci sorun olarak öne çıkarken, AK Parti’ye oy verdiğini söyleyenlerin yüzde 10,8’i için Çatışma ve Şiddet ortamının, yüzde 10,2’si için Demokrasinin olmayışının öncelikli sorun olarak tarifleniyor.

Bahçeli’nin Çıkışı Ile Ilgili Ankette Çarpıcı Sonuç6

BAHÇELİ’NİN DEM PARTİ İLE TOKALAŞMASI

Anket çalışmasında araştırma grubuna “MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Meclis Genel Kurulunda DEM PARTİ Grubu ile Tokalaşmasını Nasıl Değerlendiriyorsunuz?” sorusu yöneltildi. Bu soruya katılımcıların toplamda yüzde 43,7’si “olumlu” yanıtını verirken, yüzde 27,1’i “olumsuz”, yüzde 28,9’u ‘Kararsızım’ yanıtlarını verdi. Bu veriye göre toplumun önemli kesimi Bahçeli’nin girişimini olumlamaktadır. Devamla araştırma grubuna “Devlet Bahçeli’nin Çıkışının Kürt Sorununda Yeni Bir Çözüm ve Müzakere Sürecine Evrilmesi Sizce Mümkün Mü?” sorusu yöneltilirken, bu soruya görüşmecilerin yüzde 27’si ‘Evet’, yüzde 30’u ‘Hayır’, yüzde 19’u ‘Kısmen’, yüzde 14’ü ‘Kararsızım’, yüzde 8’i ‘Böyle Bir Sorun Yok’, yüzde 2’si ‘Fikrim Yok’ şeklinde yanıtladı. 

Bahçeli’nin Çıkışı Ile Ilgili Ankette Çarpıcı Sonuç5

“ÇÖZÜM VE MÜZAKERE SÜRECİNE EVRİLMESİ İÇİN ÖNCELİKLİ OLARAK NE YAPILMALI?”

Araştırma grubuna bu kapsamda ayrıca “Devlet Bahçeli Tarafından Atılan Adımların Kürt Sorununda Yeni Bir Çözüm ve Müzakere Sürecine Evrilmesi İçin Öncelikli Olarak Ne Yapılmalı?” sorusu da yöneltildi. Açık uçlu yanıtların alındığı bu soruya gelen yanıtlara göre; yüzde 17,4’ü “Taraflar Birbirine Karşı Samimi Olmalı ve Güven Vermeli”, yüzde 11,8’i “Adalet/Eşitlik ve Hukuk Tesis Edilmeli”, yüzde 8,9’u” Önce Demokratikleşme Olmalı”, yüzde 7,3’ü “PKK Askeri Operasyonlar ile Bitirilmeli”, yüzde 6,3’ü “Toplumu Barışa Hazırlayacak Etkinlikler Planlanmalı”, yüzde 5,7’si “İmralı Tecridi Kaldırılmalı/Öcalan Serbest Bırakılmalı” şeklinde yanıt verdi.

Bahçeli’nin Çıkışı Ile Ilgili Ankette Çarpıcı Sonuç3

“BU PAZAR GENEL SEÇİM OLURSA HANGİ PARTİYE OY VERİRSİNİZ?”

Araştırma grubuna ayrıca “Bu pazar genel seçim olursa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu da soruldu. Gelen yanıtların yüzdelik oranı şöyle; AK Parti yüzde 27,9, CHP yüzde 25,7, DEM Parti yüzde 10,3, MHP yüzde 6,8, İYİ Parti, yüzde 1,2. Bu yanıtlara göre “Oy Kullanmayacağım” ve “Kararsızım” diyenlerin toplam oranı %18,9 iken; AKP’nin 4,8’lik, CHP’nin 2,5’lik, MHP’nin 1’lik bir erime yaşadığı; DEM Parti’nin 0,9’luk, İyi Parti’nin 0,4’lük bir artış sağladığı görüldü.

Veri tabloları incelendiğinde Bahçeli’nin girişiminin MHP’de önemsenecek bir erimeye yol açmadığını kayda düşmek gerekecektir.

Muhabir: Sertaç KAYAR