Karabük Valiliği ziyareti sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 9. Yargı Paketi’nde uygulamadan ve akademisyenlerden gelen öneriler doğrultusunda düzenlemeler yapıldığını söyledi. Bazı düzenlemelerin yeni yasama döneminde 10. Yargı Paketi'nde ele alınacağını kaydeden Tunç, yeni yargı reformu strateji belgesi ve insan hakları eylem planı çalışmalarının son aşamada olduğunu ve bu belgelerin 2024-2028 yıllarını kapsayacak şekilde düzenlendiğini söyledi.

11 YILDA ARABULUCULUK SİSTEMİNDE 5 MİLYON 838 BİN DOSYA ELE ALINDI

Arabuluculuk sisteminin önemine değinen Tunç, 2013 yılından bu yana arabuluculuk sisteminde 5 milyon 838 bin dosyanın ele alındığını ve bunların yüzde 66'sının uzlaşmayla sonuçlandığını söyledi. Ayrıca, kira uyuşmazlıklarının da arabuluculuk kapsamına alındığını ve bu uyuşmazlıkların yüzde 54'ünün arabuluculukta çözüldüğünü ifade eden Tunç, yeni düzenlemelerle arabuluculuk sisteminin daha da geliştirilmesi planlandığını kaydetti. Tunç, 20 yıl tecrübeli hukukçuların arabuluculuk eğitimi alarak sınav şartı olmadan arabulucu olabileceğini ifade etti.

HUKUK MESLEKLERİNE GİRİŞ SINAVI VE HAKİM-SAVCI YARDIMCILIĞI SINAVLARIYLA İLGİLİ DÜZENLEMELER

Hukuk mesleklerine giriş sınavı ve hakim-savcı yardımcılığı sınavlarıyla ilgili düzenlemelerin de 9. Yargı Paketi'nde yer aldığını ifade eden Bakan Tunç, “Hukuk mesleklerine giriş sınavı Eylül'ün sonundan itibaren uygulamaya başlayacak. Tabii burada bazı derslerin de sınava dahil edilmesiyle ilgili özellikle milletler arası hukuk, milletler arası özel hukuk çünkü vatandaşlık hukuku, göç hukuku bunlar da artık uygulamada önemli hususlar olarak karşımıza çıkıyor. Hem soru sayısıyla ilgili hem de derslerle ilgili hangi derslerden sorumlu olacağına ilişkin bir düzenleme var. Hem hukuk mesleklerine giriş sınavında hem hakim, savcı yardımcılığı sınavında böyle bir ihtiyaca yönelik bir düzenleme. Hukuk mesleklerine giriş sınavı. Bundan sonra artık avukat olabilmek için bu sınavı kazanmak gerekecek. Staja başlayabilmek için. Hakim, savcı yardımcılarına sınavına girebilmek için de yine hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanmak gerekecek. Buna ilişkin bir düzenleme” dedi.

SON BİR YILDA DA İLK DERECEDE 2 BİN 596 YENİ MAHKEME KURULDU

Bölge adliye mahkemesi sayısını artırmaya devam ettiklerini belirten Tunç, bu yıl Tekirdağ ve Denizli'de de yeni mahkemeler kurulacağını açıkladı. Tunç, şunları söyledi: "Şu an itibarıyla 477 istinaf dairesi var kuruluş aşamasında 2016'dan itibaren 743'e yükseldi. Son bir yılda da 53 istinaf dairemiz kuruldu. Son bir yılda da ilk derecede 2 bin 596 yeni mahkemenin kurulmasını sağladık."

BASIN, SOSYAL MEDYA YOLUYLA HAKARET SUÇLARINA YENİ DÜZENLEME

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 9. Yargı Paketi kapsamında basın yayın, görsel medya ve sosyal medya aracılığıyla işlenen hakaret suçlarına karşı önemli düzenlemeler getirileceğini açıkladı. Tunç, "Sosyal medya aracılığıyla, fikir özgürlüğü denilemeyecek, hakaret içeren, kişilik haklarına saldırı içeren, özel hayatın gizliliğini ihlal eden birtakım paylaşımlar oluyor. Bu paylaşımlar özellikle uzlaştırmaya tabii olan bu uyuşmazlıkları artık bundan sonra ön ödeme kapsamına alıyoruz. Kanun teklifimiz de bu da var. Ön ödeme kapsamına alınarak kişi işlediği fiilin yaptırımını Cumhuriyet Savcılıklarında ön ödemeye davet edilerek kamu ihlali nedeniyle bu yaptırıma tabi tutulacak. Ama diğer yandan suçun mağduru olan kişi de hukuk mahkemesinde manevi tazminat davasını açabilecek" dedi.

Kaynak: İHA