20-26 Haziran’da 10 kadının öldürüldüğünü ifade eden DEM Parti Van Milletvekili Gülderen Varlı, Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’a, “Kadın Bakanlığının kurulmasında bir engel mi var” diye sordu.

Kadın cinayetlerinde uygulanan cezasızlık politikalarından cesaret alan eril egemen zihniyet, kadınları yaşamdan kopardığını belirten Varlı, “Koruma talebi olmasına rağmen yaşamını yitiren kadın sayısı da giderek artmaktadır. Haziran ayında bir hafta içerisinde 10 kadın öldürülmüştür. Bakanlığa bağlı kadın sığınağı sayısı artmadığı gibi 8 yıl kayyımla yönetilen illerde kadın koruma evleri ve kadınlara destek verilmesi için açılan kurumlarda kapatılmıştır. Kadınlar için harcanması gereken bütçe iddiaya göre Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı’na “4-6 yaş Kur’an kursu desteği” için aktarılmıştır” dedi.

Gülderen Varlı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması amacıyla verdiği önergede şunları sordu:

“*Sadece 20-26 Haziran 2024 tarihleri arasında en az 10 kadının yaşamını yitirdiği Türkiye’de kadın politikaları yerine aile politikalarında ısrar etmenizin gerekçesi nedir?

*Mevcut Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte ‘Kadın Bakanlığı’nın kurulması önünde herhangi bir engel var mıdır, varsa bu engeller nelerdir? Kadınları koruyan ve kadın haklarını önceleyen ayrı bir bakanlığın varlığının gerekli olmadığını mı düşünüyorsunuz?

*Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet gün geçtikçe artarken kadın sığınaklarının son 6 yılda sadece 2 adet artmasının gerekçesi nedir?

*Her gün kadınların katlediliyor oluşu karşısında bu cinayetlerin temelinde cezasızlık politikalarının olduğu ve Bakanlığınızca bu bağlamda herhangi bir somut adım atılmadığı iddia edilmektedir. Bu iddialar gerçeği yansıtmakta mıdır, Bakanlığınızca bu kapsamda neden somut adım atılmamaktadır?

*Kadınlar sokak ortasında erkekler tarafından katledilip şiddete maruz kalırken merkezi bütçe kalemleri incelendiğinde neredeyse tüm bakanlıklardan daha fazla bütçe ayrılan Diyanet İşleri Başkanlığı’na 75 milyon 619 bin lira yardım yapılması yerine bu miktar kadınlar için neden harcanmamaktadır?

*Kırsal kesimde yaşayıp erkek şiddetine maruz kalan, gelir getiren herhangi bir işte çalışmayan, ekonomik özgürlüğü olmayan ve sesini duyuramayan kadınlara ulaşmak için Bakanlığınız tarafından yapılan çalışmalar nelerdir?

*Kırsal kesimde yaşayıp sesini duyuramayan kadınlara ulaşmak için açılan kurumların kayyımlar tarafından kapatılmasına sessiz kaldığınız, şiddetle baş başa bıraktığınız iddialarına yönelik olarak Bakanlığınızca bir açıklama yapacak mısınız?”

Kaynak: Haber Merkezi