Diyarbakır'da kanser tedavisi gören Türkan Gürler, verdiği yaşam mücadelesi ile örnek oluyor. 3 çocuk annesi Gürler, kanseri yenerek zorlu günleri geride bıraktı. 14 yıl sürdürdüğü sınıf öğretmenliği mesleğinden istifa etmek zorunda kalan Gürler, 3 yıl süren tedavinin ardından kanseri yenmeyi başardı. Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) küçük bir atölyede mobilya üretimine başlayan Gürler, kurduğu fabrikada 100 kişiyi istihdam ediyor.

DÜNYAYA AÇILDI

2-36

2013 yılında kansere yakalanan Gürler, iyileştikten sonra yeni bir iş kurarak, insanlara da iş olanağı sağladı. 2018'de Bin 500 metrekarelik alanda kurduğu mobilya atölyesinde kapı üretimine başladı. Zamanla işini büyüten Gürler, Organize Sanayi Bölgesi'nde 10 bin metrekare kapalı alana sahip fabrika kurdu. Fabrikada 50'si kadın 100 kişiye istihdam sağlayan Gürler, üretilen kapı, vestiyer, mutfak ve giyinme dolabı gibi ürünleri İngiltere, Gürcistan, Almanya, Romanya, Irak ve Rusya'ya ihraç ediyor.

“HER ŞEYI YAPABILECEĞIME OLAN INANCIM ORTAYA ÇIKTI”

Öğretmenlik yaptığı dönemde şikayetleri üzerine gittiği hastanede yapılan tetkikler üzerine kanser teşhisi konulduğunu kaydeden Gürler, mesleğinden istifa etmek zorunda kaldığını söyledi. Gördüğü tedaviyle yakalandığı kanseri yendiğini ifade eden Gürler, "Kanseri yendikten sonra her şeyi yapabileceğime olan inancım ortaya çıktı. Bu da size başka bir vizyon ve misyon kazandırıyor. Daha geniş bir çerçeveden olaylara bakabiliyorsunuz, yaratıcılığınız ön plana çıkıyor. Hastalığımla mücadele ederken 'Bu hastalığı yenersem insanlara nasıl faydalı olurum?' şeklinde bir arayışa girdim. Çok şükür hastalığı yenip böyle bir sektöre girdim” dedi.

1-62

ÇALIŞANLARIN YARISI KADIN

2018'de az bir sermayeyle 1500 metrekarelik alanda 12 kişinin istihdam edildiği ham kapı üretim atölyesi kurduğunu belirten Gürler şunları söyledi: “Süreç içinde ham kapının mobilya sektöründe bir kalem olduğunu fark ettik. Bunu genişletmek için arayışa girdik. Hem alanımızı genişlettik hem de yeni fonksiyonel makineler ile daha kalifiye eleman almaya başladık. Alanımızı 1500'den 4 bin 500 metrekareye çıkarttık. Daha sonra 4 bin 500 metrekare de bize yetmemeye başladı. OSB'de 30 bin metrekare alan üzerine 10 bin metrekare kapalı alana sahip bir entegre tesis oluşturduk. Yaklaşık 5 ay önce yeni fabrikamızda üretime başladık. Şu anda bir evde olması gereken bütün sabit mobilyaları üretiyoruz. Projelerimizi anahtar teslim şeklinde yapıyoruz. Projelerin uygulamasını yapan bir fabrikayız. Şu anda yüzde 30 kapasiteyle 100 personel ile üretim yapıyoruz. Üretimi yüzde 100'e çıkardığımızda yaklaşık 300 kişiyi istihdam etme potansiyeline sahibiz. Kadın yönetici ve işveren olarak bu iş yerinde kadınların çalışmasına yönelik altyapı hazırlığımız var. Fabrikada çalışanların yüzde 50'si kadınlardan oluşuyor."

4-11

“KADINLAR HER IŞTE BAŞARILI OLABILIYOR”

Kadınların iş hayatının her alanında olması gerektiğini kaydederek, "Kadınlar keşfedilmemiş yeteneklerdir. Kadınlar her işte başarılı olabiliyor. Kadının yapamayacağı hiçbir şey yok. Kadınların önce kendilerine güvenmeleri, 'Ben bu işi başarabilirim' düşüncesiyle yola çıkmaları gerekiyor. O zaman kadının önündeki engeller birer birer yok oluyor. Bu işe başladığımda 'Kadındır, yapamaz, üç ay sonra iş yerini kapatır.' dediler. Yaklaşık 7 yıldır bu sektörün içerisindeyim. Büyümeye devam ediyoruz. Bu işe ilk girdiğimde eşimin de çekinceleri vardı ama bugün bana destek oluyor, attığım her adımda yanımda” şeklinde konuştu.

“SIPARIŞLER GELMEYE DEVAM EDIYOR”

Mobilya sektöründe Türkiye ve dünyaya açılan kapı olmak istediklerini belirten Gürler şunları söyledi: “İngiltere, Gürcistan, Almanya, Romanya, Irak ve son olarak Rusya'da bir otelin projesini gerçekleştirdik. Siparişler gelmeye devam ediyor. Proje anlamında üretim yapan bir fabrikanın dünyanın her yerinden sipariş alması bizi gururlandırıyor. Hele ki kadınsanız bunun haklı gururunu taşıyorsunuz. Bu, kadınlara olanak sağlandığında neler yapabileceğinin bir göstergesi.

Kaynak: AA