Güncel

Bölge’nin “kara elması” cep yakıyor

Dünyanın en pahalı mantarlarından biri olarak bilinen ve “kara elmas” olarak adlandırılan Trüf mantarı yetiştiriciliği yaygınlaşıyor.

Abone Ol

ÖZEL HABER - Faruk BALIKÇI
Dağlık alanlardaki meşe ağaçlarının köklerinde, 5 ila 20 cm toprağın derinliğinde yetişen Trüf mantarının kilosu, 10 bin TL’den satılıyor. 
24 yıldan beri Elazığ’ın Maden İlçesi’ne bağlı Gezin beldesinde kültür mantarı üreticiliği yapan Yaşar Ekmekçi, trüf mantarını lagotto Romagnolo cinsi köpekle buluyor.

Yüksek koku duyuları ve hareketli halleriyle arazide dolaşan radar köpekler, toprağın altındaki mantarı saniyeler içinde tespit ediyor.


ÇİFTÇİLERE ÇAĞRI YAPTI

“Kara elmas” olarak adlandırılan Trüf mantarının Doğu ve Güneydoğu’da yaygınlaşması amacıyla 6 yıl önce Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden 100 adet aşılı meşe fidesi dikerek, ilk adımı attı. Ekmekçi, “Dünyanın en pahalı Trüf mantarı meşe ağaçlarıyla birlikte patates gibi toprağın altında yetişmektedir.

Ancak badem veya ceviz ağacı gibi 6-7 yıl içerisinde ürün alabiliyorsun. Ürün aldığım takdirde bölgemize yansıyacak çevre iller bunu tanıyacak. İstihdam alanı yaratılmış olacak.

Doğada var ama bizim coğrafyamızda yok. Çiftçilere çağrımdır, gelin bunu yaygınlaştıralım. Bölgemiz kazansın” diye konuştu. Amasya’dan ücret karşılığı getirttiği kokuya duyarlı Lagotto cinsi köpek, Trüf mantarının yerini tespit etmesiyle ilk ürününü alan Ekmekçi, “Trüf mantarı yetiştiriciliğin yaygınlaşması halinde Doğu ve Güneydoğu’ya önemli bir zenginlik katacaktır” dedi.