ÖZEL HABER - Mehmet Rumet SOYLU

Cadılar Bayramı’nın kökenleri Hristiyanlık’a ve eski Kelt halklarının Samhain adlı festivaline dayanır. Yüzyıllardan beri kutlanan bu özel gün, aslında yaz sonunda hasadı karşılamak için yapılan, şenlik ateşlerinin yakıldığı, kostümlerin giyildiği eski bir Kelt Festivali olan Samhain’den gelir. Aynı zamanda ölülerin, eski evlerini ziyaret etmek için geldiklerine inanılır ve kötü ruhlardan arınmak için başta ateş yakmak, korkutucu kostümler giymek, maskeler takmak gibi eski birtakım ritüellerle şekillenir. 

MODERN KUTLAMA 

Zamanla insanlar, bu geceyi ürkütücü olmaktan çok, kostümlü partiler ve şeker toplama etkinlikleriyle dolu eğlenceli bir güne dönüştürdüler. Çocuklar için “Trick or Treat” (Şeker mi, Şaka mı) ve balkabağından fener yapma gibi aktiviteler popüler hale gelmiştir. Günümüzde ise bu ritüel hem çocuklar hem de yetişkinler için büyük bir coşkuyla kutlanan sosyal bir etkinliğe dönüşmüştür. 
Cadılar Bayramı, sadece bir eğlence etkinliği olmanın ötesinde, toplum üzerindeki etkileriyle de dikkat çeker. Kökenleri İrlanda, İskoçya ve Galler'e dayanan, hasat ve ölüm festivali olan Samhain'e kadar uzanan antik bir gelenektir. Zamanla Hristiyanlıkla harmanlanan bu bayram, Kuzey Amerika'da büyük bir popülerlik kazanmış ve son yıllarda küreselleşmenin etkisiyle sadece Batı kültürüne ait bir kutlama olmaktan çıkıp, dünya genelinde evrensel bir eğlence günü olarak küresel bir etkinliğe dönüşmüştür.

Cadılar Bayramı3

TÜRKİYE’DE CADILAR BAYRAMI

Türkiye’de Cadılar Bayramı’nın yaygınlaşması, sosyal medya aracılığıyla küresel kültürün hızla yayılması sayesinde Cadılar Bayramı’nın popülaritesi yıldan yıla artmıştır. Kitle iletişim araçları, Cadılar Bayramı’nın yayılmasında yardımcı olmuştur. Bu kapsamda korku temalı filmlerin, (korkunç partiler, hayaletler, vampirler gibi) medya aracılığıyla gösterilmesi, bu bayramın Türkiye’ye ulaşması gençler arasında bu bayrama olan ilgiyi artırmıştır. Ayrıca, sosyal medya platformları da Cadılar Bayramı'nı popüler hale getiren faktörlerden biridir. Instagram, TikTok ve YouTube gibi platformlarda ünlülerin veya fenomenlerin Cadılar Bayramı etkinliklerini paylaşmaları, gençleri bu tür etkinliklere katılmaya teşvik etmektedir.

CADILAR BAYRAMI SEMBOLÜ: BAL KABAĞI

Cadılar Bayramı dendiğinde herkesin aklına gelen ilk şey; bal kabağı… Çeşit çeşit, turuncunun her tonunu barındıran, görsel şölen tadındaki bal kabağı yalnızca görsellik açısından değil, lezzet olarak da çok popüler olduğu söylenir. Ancak özellikle bu bayramın sembolü haline gelmiş olmasının ilk nedenlerinden biri, bal kabağının mevsimsel bağlantısı. Kuzey yarımküredeki pek çok ülkede bu mevsimde bal kabaklarını her yerde görmek mümkün. Ülkemizde de bu ay manavların, marketlerin raflarında bal kabakları oldukça çok sayıda bulunur. Bunun yanı sıra, Cadılar Bayramı’nın ilk kutlanmaya başlandığı zamanlardan bu yana, bu özel günde bal kabaklarının içleri oyulur ve korkunç yüz görünümü vermek için, gözler, burun, dudak yapılır. Genellikle korkunç ya da şaşkın yüz ifadeleriyle oyulan bal kabakları, son yıllarda daha çok komik ifadelerle süslense de bunun nedeni, kötü ruhları korkutarak uzaklaştırmaktır.
Öte yandan, oyulan kabakların içerisine mumlar yerleştirilerek ışık oyunlarından da faydalanılır. Kısacası, bal kabağı hem bir korku unsuru hem de dekorasyon unsuru olarak bu bayramın vazgeçilmezidir.

Cadılar Bayramı2

CADILAR BAYRAMI'NDA YAPILAN AKTİVİTELER

İşte bu günde yapılan bazı aktiviteler:

*Cadılar Bayramı Dekorasyonu
*Kostüm Partileri Düzenleyin
*Şeker mi, Şaka mı? Geleneği
*Balkabağı Oymacılığı
*Korku Filmi Gecesi
*Perili Ev Gezileri

Muhabir: Mehmet Rumet SOYLU