Batman'ın Balpınar beldesinde kurdukları seralarda domates, salatalık ve biber gibi ürünler yetiştiren çiftçiler, artan maliyetlerden şikayetçi. Seracılar, kiraladıkları yerlerin metrekaresine en az 2 bin TL para ödüyor. Ayrıca domates ve salatalık fidelerinin tanelerini 6 ila 14 TL arasında değişen fiyatlarla satın alabiliyor.
GİDER ARTTI, GELİR DEĞİŞMEDİ
Kiraladığı 2 dönümlük serada ürün yetiştirmeye başlayan Musa Özgün, arazi için 34 bin TL kira ödediğini aktardı. Serada ekim ve kurulumun yaklaşık 200 bin TL'ye mal olduğunu söyleyen Özgün, "İki dönüm serada kullanılan fidanların maliyeti 25 bin, tarlayı sürme ise 5 bin TL. 9 bin TL de hayvan gübresi getirdim” dedi.
Özgün, “Hem kiralama, hem tarlayı sürme, hem de işçi ve ilaç maliyetleri arttı. Bir de fidanların fiyatı çok fazla. Maliyet üçe katlandı. Ama bizim ürünleri satış fiyatlarında bir değişiklik olmadı. Geçen sene 10 TL olan fiyatlar bu sene yine 10 TL” diye belirtti.
'DESTEKLERDEN YARARLANAMIYORUZ'
Satış yaptıkları yerlerin de kendilerinden komisyon aldığını aktaran Özgün, "Bu kadar eziyetten kar mı, yoksa zarar mı ettik ortaya çıkacak. Bir de toplama da kullandığımız çuvallar var, onları almak gerekiyor. Kullandığımız iplerin maliyetleri küçük gibi görünüyor ama sonradan büyük bir maliyet ortaya çıkıyor. Buna karşı hiç kimseye sesimizi duyuramıyoruz. Yetkililerin kulakları çiftçiye kapalı” şeklinde konuştu.
Seracılıkla uğraşan Selim Önal da fide, ilaç ve gübre maliyetlerinden dert yandı. Tüm işleri dışarıdan gelen işçiler üzerinden yaptıklarını ve bu durumun maliyeti arttırdığını ifade eden Önal, “Tüm giderleri hesapladığımızda akşam eve eli boş dönüyoruz” dedi. Fidanlara 15 bin TL, ilaç ve gübreye 20 bin TL harcadıklarını aktaran Önal, “İşçiliği de hesap etsek bir serada dönüme 60 bin TL gidiyor. Bir de burada seraları kiralayanlar var. Onların maliyeti dönüm başı 100 bin TL’yi geçiyor” diye belirtti.
Önal, çiftçinin sürekli ezildiğini ve buna karşı önlem alınmadığını ifade etti. Önal, "Ürünü toplayıp hangi fiyattan giderse gitsin mecburen vermek zorunda kalıyoruz. Çünkü başka çaresi yok” dedi.
Bölgede 300 ile 400 arasında sera bulunduğuna dikkati çeken Önal, Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) kaydı olmayan üreticilerin devlet destekli hiçbir projeden faydalanmadığını belirtti. Önal, “ÇKS sisteminde kaydımız olmadığı için mazot, gübre ve devletin verdiği bütün desteklerden muaf tutuluyoruz. ÇKS kaydımız yok ama bu çiftçi olmadığımız anlamına gelmiyor. Bugün bölge ve çevresindeki il ve ilçelerin tamamını doyurabilecek bir köy burası. Burada bütün tarım ürünleri yetişiyor ve bölgeye dağılıyor. Buna rağmen ikinci sınıf muamelesiyle karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.