İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da Filistinliler Coca-Cola'yı boykot ediyor ve onun yerine yerel bir içecek olan Chat Cola'yı tercih ediyor.

Renkleriyle ve yazı fontuyla ikonik Amerikan meşrubatının logosuna büyük benzerlik gösteren Chat Cola, ABD'nin Gazze'de Hamas'a karşı savaşında İsrail'e verdiği kararlı desteğe kızan Filistinli tüketicilerin Coca-Cola'yı boykot etmesi nedeniyle geçtiğimiz yıl işgal altındaki Batı Şeria'da büyük popülerlik kazandı.

Savaş başladıktan sonra Coca-Cola satışını durduran Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki fırın-kafe zinciri Croissant House'da çalışan 21 yaşındaki Mad Asaad, "Kimse Coca-Cola içerken yakalanmak istemiyor," dedi. "Artık herkes Chat içiyor. Bu bir mesaj gönderiyor."

Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki saldırısının İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki yıkıcı askeri harekatını tetiklemesinden bu yana, İsrail'i desteklediği düşünülen şirketlere karşı Filistinlilerin öncülüğünde başlatılan boykot hareketi, McDonald's, KFC ve Starbucks gibi alışılagelmiş Amerikan şirket hedeflerinin geçen yıl satışlarının düştüğü Orta Doğu'da ivme kazandı.

Batı Şeria'da devam eden boykot, Ramallah'taki iki KFC şubesini kapattı. Ancak tüketici öfkesinin en belirgin ifadesi, esnafın Coca-Cola kutularını alt rafa indirmesi ya da tamamen kaldırması ve Chat Cola'nın aniden her yerde bulunur hale gelmesiyle oldu.

CHAT COLA'NIN KAZANCI, COCA COLA'NIN KAYBI

Chat Cola'nın genel müdürü Fahed Arar, Batı Şeria'nın dağlık Salfit kasabasında yer alan kırmızı boyalı dev fabrikadan Associated Press'e (AP) yaptığı açıklamada, "Boykot başladığında insanlar Chat'in varlığından haberdar oldu," dedi. "Küresel bir şirketle eşleşen bir ürün yaratmış olmaktan gurur duyuyorum."

Savaş sırasında gelişen "yerel satın al" hareketiyle birlikte Chat Cola'nın Batı Şeria'daki satışlarının geçen yıl 2023'e kıyasla yüzde 40'tan fazla arttığı bildirildi.

Şirketler, savaş zamanında veri toplamanın zorlukları nedeniyle yerel pazardaki hakimiyetleri hakkında mevcut istatistiklere sahip olmadıklarını belirtirken, anekdot niteliğindeki kanıtlar Chat Cola'nın Coca-Cola'nın pazar payının bir kısmını pençelediğini gösteriyor.

Salfit'te buzdolapları gazlı içeceklerle dolu bir süpermarketin sahibi olan 25 yaşındaki Abdulqader Azeez Hassan, "Chat eskiden özel bir üründü ama gördüğümüz kadarıyla şu an pazara hakim," dedi.

Ancak şirketin genel müdürü Imad Hindi, Coca-Cola'nın Batı Şeria'daki bayisi National Beverage Company'de çalışanların tamamının Filistinli olduğunu ve boykotun onları da etkileyeceğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Filistinlilerin Gazze'den toplu olarak çıkarılması çağrısı ve daha sonra bunu bir tavsiye olarak ifade etmesi, bölgedeki Amerikan karşıtı duyguları daha da alevlendirdi.

Halkla İlişkiler Müdürü Ahmad Hammad, sadece Lübnan ve Yemen'den değil, ABD ve Avrupa'dan da sipariş alan şirketin gözünü uluslararası pazara diktiğini belirtti.

Chat Cola, tıpkı ambalajı gibi Coca-Cola'dan neredeyse ayırt edilemeyen bu aromayı üretmek için Fransa'daki kimyagerlerle birlikte çalıştı. Chat'in limonlu sodasının da Sprite'a benzediği bildiriliyor.

2020 yılında Ramallah merkezli Ulusal İçecek Şirketi, Chat Cola'ya Filistin mahkemesinde telif hakkı ihlali davası açtı ve Chat'in birden fazla içecek için Coca-Cola tasarımlarını taklit ettiğini iddia etti. Mahkeme nihayetinde, kutu tasarımlarında telif hakkı yasasını ihlal etmeyecek kadar ince farklılıklar olduğuna karar vererek Chat Cola lehine karar verdi.

Kaynak: euronews, AP