Dicle Elektrik’ten yapılan açıklamada, şirketin, kurduğu yapay zeka birimi ile enerji verimliliğini artıran ve operasyonel mükemmeliyete olanak tanıyan projelere imza attığı bildirildi.

Dicle Elektrik’in açıklamasında, "Dicle Elektrik bünyesinde faaliyet gösteren yapay zeka birimi, veri altyapısının kurulması ve bakımı, analitik modellerin geliştirilmesi, yapay zeka uygulamaları, veri güvenliği ve gizliliği, iş süreçlerinin iyileştirilmesi, eğitim ve yenilikçi teknolojilerin takibi gibi konularda önemli başarılar elde etti. Bu kapsamda dikkat çeken projeler arasında 'Aydınlatma Arıza Tespit Sistemi' (AATS) öne çıkıyor. Sistem, gündüz yanan aydınlatmaları tespit ederek enerji kayıplarının önüne geçiyor. 'Trafo Arıza Tespit Sistemi' ise trafolardaki aşırı yüklenmeleri engelleyerek vatandaşların cihazlarının zarar görmesinin önüne geçiyor." İfadelerine yer verildi.

Yapay zeka çalışmalarının önemli tasarrufları da beraberinde getirdiğine işaret edilen açıklamada, bunlardan aydınlatma sistemlerinde meydana gelen "Saatlik en yüksek tüketim" dengesizliklerinin saatlik kontroller sayesinde önlendiği ve bu sayede her bir armatür için mobil uygulama üzerinden gelen yaklaşık 4 bin 500 liralık cezaların önüne geçilebildiğine vurgu yapıldı.

Ayrıca şirketin, yapay zeka teknolojilerini hukuki veri analizinde de kullandığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"Dicle Elektrik, 'Dava Değerlerinin PDF Üzerinden Okutulması Projesi' ile büyük bir verimlilik sağladı. Yaklaşık 42 bin dosyanın işlenmesi sonucunda toplam 1050 saatlik iş yükü kazanıldı ve her bir personel için 175 saatlik zaman tasarrufu elde edildi. Şirket ayrıca dava kazanma ve kaybetme olasılıklarını yapay zeka ile analiz ederek stratejik karar alma süreçlerini de güçlendirdi. 'İç Kontrol Sayaç ve Mühür Tespiti Projesi' ile de saha personelinin gücü daha verimli kullanıldı. Böylelikle ofis personelinin iş yükü yüzde 50 azaltıldı. Diğer yandan 'Kesme Açma Fotoğraf Kontrolü Projesi' ile manuel inceleme gereksinimi büyük ölçüde azaltılarak, aylık ortalama 40 bin fotoğrafın yerine 4 bin fotoğrafın dijital olarak incelenmesi sağlandı. Bu dönüşümle birlikte kesme işlemlerinin kalitesinde yüzde 98 artış elde edildi." 

Kaynak: İHA