HABER - Sertaç KAYAR
DEM Parti Şırnak Milletvekilleri, 2001’de Silopi Jandarma Komutanlığı’na giden ve kendilerinden bir daha haber alınamayan Serdar Tanış ile Ebubekir Deniz için meclis araştırması istedi.
25 Ocak 2001 tarihinde Silopi Jandarma Komutanlığı’na giden ve kendilerinden bir daha haber alınamayan Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ile parti yöneticilerinden Ebubekir Deniz’den 24 yıldır haber alınamıyor. Tanış ve Deniz’in bulunması için tüm girişimler de sonuçsuz kaldı. DEM Parti Şırnak Milletvekilleri Ayşegül Doğan, Newroz Uysal ile Mehmet Zeki İrmez, Tanış ve Deniz için TBMM’ye önerge vererek, tüm devlet arşivlerine ulaşma yetkisine de sahip bir Meclis araştırma komisyonu kurulması istedi.
‘YAŞANANLARLA YÜZLEŞİLMEDİ’
Verilen önergede 1990’lı yıllarda yaşanan faili meçhul cinayetlere dikkat çekilerek “Bu yaşananlarla hala yüzleşilmemesi, faillerin ve sorumluların adil bir yargı önünde hesap vermemesi; 2000’li yıllarda da devam eden yeni ‘faili meçhul’ cinayetlere hatta ‘faili meçhul katliamlara’ yol açmıştır. Örneğin 28 Aralık 2011’de 17’si çocuk olmak üzere toplam 34 yurttaşın savaş uçaklarıyla katledildiği Roboski Katliamı yaşanmıştır. Yine 2015 yılında başlayıp sokağa çıkma yasağı adı altında yürütülen kent ablukalarında birçok ‘faili meçhul’ cinayet işlenmiş, cenazeler sokak ortasında bekletilmiştir. Elbette ‘faili meçhul’ cinayetler ile kast edilen yalnızca faili bilinmeyen cinayetler değil faili belli cinayetlerin ‘meçhul’ bırakılması, faillerin gizlenmesi ve/veya korunmasıdır” denildi.
‘SUÇLULAR CEZASIZLIK İLE ÖDÜLLENDİRİLDİ’
Önergenin devamında şu ifadeler yer aldı: “Tıpkı faili meçhul cinayetlerde olduğu gibi ‘zorla kaybetme” olaylarında da -geçmişten günümüze- sorumlular ve failler gizlenirken, iktidarlardan iktidara devredilen ve yargı uygulamasıyla da onay bulan bir devlet pratiği olarak ‘suçlular’ cezasızlık ile ödüllendirilmişlerdir. Bunun en somut örneklerinden biri de 25 Ocak 2001 tarihinde Silopi Jandarma Komutanlığı’na giden ve kendilerinden bir daha haber alınamayan Halkın Demokrasi Partisi Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ile parti yöneticilerinden Ebubekir Deniz’dir.”
JANDARMA KOMUTANLIĞI’NA GİTMİŞLERDİ
Önergede Tanış ve Deniz’in kaybolduğu dönemde yaşananlara dikkat çekilerek “Dönemin Silopi ilçe Jandarma Komutanı Süleyman Can, beş gün boyunca Tanış ve Deniz’i görmediklerini söylese de artan kamuoyu baskısı üzerine, Şırnak Valisi Hüseyin Başkaya, 1 Şubat 2001 tarihinde Tanış ile Deniz’in Jandarma Komutanlığı’na gittiklerini ve orada ‘yarım saat kaldıktan sonra ayrıldıklarını’ kabul eden bir yazılı açıklama yapmak zorunda kalmıştır” hatırlatılması yapıldı.
AİHM, TÜRKİYE’Yİ MAHKUM ETMİŞTİ
Serdar Tanış'ın babası Şuayip Tanış oğlunun aldığı tehditleri ve kendisinden bir daha haber alınamamasına ilişkin şu açıklamayı yapmıştır: ‘Oğlum, ilçe teşkilatını açmaya çalışırken Levent Ersöz bizi sürekli tehdit etti. Beni, Şırnak İl Jandarma Komutanlığı’na götürdüler. Levent Ersöz, ‘Oğlun bu işten vazgeçsin, yoksa sizin için iyi olmaz ’dedi. Oğlum parti çalışmaları için Diyarbakır’a gittiğinde Levent Ersöz beni telefonla aradı. ‘Oğlun Serdar Şırnak topraklarına ayak basarsa yaşatmam’ dedi. Oğlum Diyarbakır’dan geldiğinde Silopi İlçe Jandarma Karakolu’na çağrıldı. Gitti, bir daha da dönmedi.’ ‘Zorla kaybetme’ olayına ilişkin açılan soruşturmada herhangi bir ilerleme sağlanamamış, failler korunmuş ve 9 Şubat 2004 tarihinde dosya için takipsizlik kararı verilmiştir. İç hukuk yolları tüketildikten sonra başvurulan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin yaşam hakkını düzenleyen 38. maddesine uyulmadığına, 2.,3.,5. ve 13. maddelerinin ihlal edildiğine ve etkin soruşturma yürütülmediğine hükmedip Türkiye’yi 2 Ağustos 2005’te mahkûm etmiştir. Ancak Türkiye, 2005’te verilen mahkûmiyet kararından sadece tazminat ödeme maddesini uygularken, yaşam hakkı ve adil yargılanma hakkı ihlali konusunda herhangi bir adım atmamıştır” bilgilerine yer verildi.
MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONUN TALEBİ
Olay ile ilgili meclis araştırma komisyonu kurulmasını isteyen DEM Partili Şırnak Milletvekillerinin verdiği önergede şu talepler yer aldı: “Gözaltında kaybetmeyi yasaklayan ve ailelerin kaybedilen yakınlarıyla ilgili gerçekleri öğrenmesini zorunlu bir hüküm olarak öngören ‘Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme’nin Türkiye tarafından bir an önce imzalanması, sistematik hak ihlallerine son verilmesi ve kayıpların akıbetinin ortaya çıkarılarak adaletin sağlanması TBMM’nin görev ve sorumluluğunda olduğunu belirtmek isteriz. Açıklanan tüm bu nedenlerle; Tanış ile Deniz ailelerinin 24 yıldır bitmeyen yaslarını sonlandırmak, benzeri acıların bir daha yaşanmaması, hakikatlerin ortaya çıkması ve toplumsal barışın tesisi için konuya ilişkin tüm devlet arşivlerine ulaşma yetkisine de sahip bir Meclis araştırma komisyonun kurulması gerekmektedir.”