Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Mereş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından çadır ve konteynırlarda yaşayan depremzedelere gönderilen yüklü elektrik faturalarını Meclis Başkanlığı’na sordu. Depremlerde 100 Binden fazla yurttaşın yaşamını yitirdiği belirtilen önergede, depremzedelerin çadır ve konteynırlarda yaşamlarını idame ettirdikleri hatırlatıldı.
Yaşanan yıkımın ardından yayımlanan Resmi Gazete’de, evi ağır ve orta hasarlı depremzedelerin elektrik ve doğalgaz borçlarının silinmesi, silinen fatura borçlarına yönelik dava ve icra takiplerinin de kaldırıldığına yer verildiğine dikkat çekilen önergede, “Buna karşın çadır ve konteynırlarda yaşayan depremzedelere yüklü elektrik faturaları gönderildiği kayıtlara yansımıştır. Depremin ardından günlerce elektrik kesintilerinin de yaşandığı nazara alındığında binlerce liralık faturaların kaynağı anlaşılamamıştır” denildi.
FATURALAR SORULDU
Haziran ayı ile birlikte Sabancı Holding ve Almanya merkezli E.ON iştiraki olan Toroslar EDAŞ’ın Hatay’da yaşayan depremzedelere elektrik faturaları göndermeye başladığına vurgu yapılan önergede, Defne ilçesi Dursunlu Mahallesi’nde yaşayan bir yurttaşa 7 bin 712 TL elektrik faturası gönderildiği hatırlatıldı. Önergede, “Yine Adıyaman’ın merkeze bağlı Yazıbaşı köyündeki evleri depremde hasar aldığı için çadırda kalan bir aileye de AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından 4 bin 145 TL tutarında fatura gönderildiği ortaya çıkmıştır” bilgisine yer verildi.
Beştaş, konuya dair Meclis Başkanlığı’na şu soruları yöneltti.
“*Halihazırda deprem bölgesi ilan edilen illerde toplam kaç kişiye elektrik faturası gönderilmiştir?
*Deprem bölgesinde kalan yurttaşlara gönderilen elektrik faturalarının toplam tutarı nedir?
*Evlerinin hasarlı olmasından mütevellit çadırlarda ikamet eden yurttaşların evlerine yüklü miktarlarda fatura gönderilmesinin izahı nedir?
*Ağır hasarlı evlerin elektrik sayaçları çalışır durumda mıdır? Bunların tespiti yapılmış mıdır?
*Ağır hasarlı olduğu için hiç kullanılmayan evlerden yapıldığı iddia edilen enerji sarfiyatının kaynağı nedir? Bu yüklü faturalara eş değer ölçekte elektrik kullanılmış mıdır?
*Kullanıldıysa, evlerde kimsenin yaşamadığı nazara alındığında, kim tarafından hangi amaçla kullanıldığı belli midir?
*Deprem bölgesindeki yurttaşların elektrik borçlarının silindiğine dair karara rağmen neden fatura gönderilmiştir? Borçlar silindiyse elektrik şirketleri neden silinen borçları tahsil gayretine düşmüştür?
*Halihazırda çadırda yaşayan bir yurttaşın hasarlı evine binlerce liralık fatura gelmesi hayatın olağan akışına uygun mudur? Faturaların kaynağı araştırılacak mıdır?
*Depremzedelerin bu faturaları ödemesi beklenmekte midir? Evleri, işleri olmayan ve hala yaralarını saramamış olan binlerce yurttaş bu faturaları nasıl ödeyecektir?
*Deprem bölgelerindeki yurttaşlara yüklü miktarlarda fatura gönderen enerji şirketleri
araştırılacak mıdır? Şirketler hakkında inceleme başlatılması ve yaptırım uygulanması gündeminizde olacak mıdır?
*Deprem bölgesinde hiç kullanmadıkları halde elektrik faturası yükü ile karşı karşıya kalan yurttaşların mağduriyetlerinin giderilmesi ne şekilde sağlanacaktır?”