Fatma TEMEL-ÖZEL
Güneydoğu Ekspres- Kahramanmaraş merkezli depremin yıkıma neden olduğu Diyarbakır’da önce “ağır hasarlı” raporu verilen evlerin bir kısmı daha sonra “az hasarlı”ya dönüştü. Deprem korkusuyla evlerini terk eden vatandaşlar, şimdi de pencere ve kapıları hırsızlar tarafından çalınan evlerinde yaşamaya zorlanıyor.
6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan 7.3 ve 7.2 şiddetindeki Pazarcık ve Elbistan merkezli depremler, Diyarbakır’da 6 binanın çökmesine ve 411 yurttaşın ölümüne neden oldu. Artçı sarsıntıların yoğun olması ve olası hasarlı yapıların yıkılabileceği endişesiyle vatandaşların evlerine girmemesi istendi. O dönem Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, kent genelinde saha tespit çalışması yaparak, evlerin hasar durumunu kayıt altına aldı.
16 DAİRELİ BİNA ÖNCE MÜHÜRLENDİ
Yapılardaki hasar durumu “Az”, “orta” ve “ağır” olarak sınıflandırılırken, yıkılma riski bulunan evlerde ikamet edenlere “evlerinize girmeyin” uyarısı yapıldı.
6 Şubat’taki depremden en çok etkilenen merkez Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi’nde ikamet eden 60 yaşındaki Zini Özdemir, depremden sonra “ağır hasar” raporu verilen evinin mühürlendiğini söyledi.
Depremden sonra kızı ve oğluyla birlikte bir süre çadırkentte kaldıklarını ifade eden Özdemir, evine verilen “ağır hasar” raporunun daha sonra “az hasar”lıya dönüştüğünü söyledi. Binada 16 dairenin bulunduğunu ve mağdur edildiklerini anlatan Özdemir, konuşmasına şöyle devam etti:
‘HIRSIZLAR EVİ TALAN ETMİŞ’
“Depremde evime ağır hasarlı denildi. Evden çıkıp çadırkente gittik. Sonra yağmur, çamur, fırtına çıktı. Çadır kentten de çıkmak zorunda kaldık. Şeker, kalp ve tansiyon hastasıyım. Ve engelli bir oğlum var. Kızım da öğrenci, üniversite sınavına hazırlanıyordu. Ev aradık fiyatlar çok yüksekti. Kiralık ev bulduk zar zor, kızım stresten ve ev kaygısından çalışamadı. Zaten çalışanımız da yok. Eve ağır hasar raporu verdikleri için bize 10 bin TL verdiler. Sonra evimize ‘az hasarlı’ raporu verilerek ‘eve girebilirsiniz’ dediler. Hırsızlar ve hurdacılar evde ne kapı ne pencere hiçbir şey bırakmamış. Talan edilmiş evimiz. Biz şimdi o eve nasıl girelim?”
‘EVİMİZİ ONARACAK DURUMDA DEĞİLİZ’
Maddi imkânsızlıklar nedeniyle evi onaramadıklarını ve şuan kirada oturduklarını söyleyen Özdemir, mağdur edildiklerini söyledi. Kira desteğinde bulunan Özdemir, şunları kaydetti:
“Eve az hasarlı raporu verildiği için bize kira desteği, taşıma desteği verilmedi. Perişan durumdayız. Evde çalışanımız yok. Az hasarlı raporu verilen binada 16 daire vardı. Şuan kimse giremiyor korkudan. Sistemde evimiz az hasarlı göründüğü içinde bize herhangi bir destekte bulunmuyorlar. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Evimiz yıkılmış, onaracak durumumuz yok. Kira desteği istiyorum.”