ÖZEL HABER - Nermin ZENGİN
Kürtlerin geleneksel sanatı olan deqe olan ilgisi İtalyalı Rossella Mora’yı Diyarbakır’ın tarihi Suriçi’ne kadar getirdi. Dünyanın birçok yerine gidip farklı etnik kökenlere ait dövmeleri araştıran Mora, kendisini Diyarbakır’la buluşturan hikâyeyi Güneydoğu Ekspres gazetesine anlattı.
“FATÊ SAYESİNDE GELENEKSEL DEQ KÜLTÜRÜNÜ KEŞFETTİM
Kürtlerin geleneksel deq sanatını araştırmak için Diyarbakır’da gelen Mora, “Fatê'nin (Fatma Temel) muhteşem eserlerini Al Jazeera röportajı sayesinde keşfettiğini belirterek, şunları söyledi: “Diyarbakır’a iki kez geldim. Akdeniz halklarını birbirine bağlayan sembol ve anlamları ararken, onun yıllardır unutulmaya yüz tutmuş kadim bir geleneği gün ışığına çıkarma misyonuyla karşılaştım.
Bu halkın tarihine çok yakın hissediyorum ve bir şekilde Deq sembolizmine bağlı olduğumu hissediyorum. Onun bir dövme sanatçısı ve gazeteci olduğunu ve geleneğe göre el dürtmesiyle çalıştığını okuduğumda hikâyesi hemen ilgimi çekti. Sezgisel olarak birçok tutkumuzu paylaşabileceğimizi düşündüm. Etnik kabile dövmeleri ve hayat hikâyeleri konusunda tutkuluyum.”
“DÖVMELER BİZİ BİRLEŞTİRİYOR”
İnsanlığın, kültürel aidiyeti ne olursa olsun, inanılmaz benzerliklere sahip sembollerle iletişim kurma ihtiyacı duyulduğunu belirten Mora, şöyle konuştu:
“Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan bir geleneğin kurtarılması ve yeniden sahiplenilmesi sürecinde Fatê'ye yardımcı olmak isterim.
Beni son derece büyüleyen şey, dövmenin kültürel ve coğrafi çeşitlilikte bile bizi birleştirme yeteneğidir. İnsanoğlunun, kültürel aidiyeti ne olursa olsun, binlerce kilometre uzakta bile birbiriyle inanılmaz benzerliklere sahip sembollerle iletişim kurma ve özdeşleşme ihtiyacı duyması inanılmazdır. Geleneksel dövme beni büyülüyor. Dünyanın farklı kökenlerinden gelen insanları birleştiren evrensel bir dildir. Bu bizi benzer kılıyor.”