ÖZEL HABER - Ali Çekdar KORKMA

Hükümetin aldığı karar doğrultusunda devletin resmi televizyon kanalı olan TRT, “anadil açılımı” çerçevesinde Arapça, Kürtçe ve İngilizce yayınlara başladı. Arapça ve İngilizce yayın yapan TRT kanallarında hiç Türkçe’ye ver verilmezken, TRT Kurdî’de son zamanlarda Türkçe yayın yapılması dikkat çekti. Ayrıca diğer tüm kanalların sosyal hesapları “altın rozet”li iken TRT Kurdî’de “mavi tik”li olmaması da dikkat çekti.

TRT 6 OLARAK KURULDU, TRT KURDÎ’YE DÖNÜŞTÜ

TRT Kurdî, 25 Aralık 2008'de test yayımına başlayan kamusal çok dilli bir televizyon kanalı olarak biliniyor. Kanal, 1 Ocak 2009'da Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’na bağlı olarak normal yayınına başladı. TSİ 19.00'da resmi açılışına İstiklâl Marşı ile başlayan kanalın ilk programında sanatçılar Nilüfer Akbal ve Rojin sunuculuğunu yaptı. İlk programda dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kanala ilişkin mesajları, Kürtçe dublaj ve Türkçe alt yazıyla yer aldı. "Türkiye'nin zenginliğini ve renklerini ekrana taşıma" amacıyla kurulan TRT 6’nın adı, 10 Ocak 2015 tarihinde TRT Kurdî olarak değiştirildi. TRT Kurdî, 17 Ocak 2018’de de HD yayına başlamıştır.

Trt Kurdî’ye Üvey Evlat Muamelesi6

TRT’NİN ÇOK DİLLİ KANALLARI

TRT’de 4 Nisan 2010'da ise Arapça yayın yapan TRT Arabi kanalını devreye aldı. Ayrıca dünya çapında İngilizce yayın yapmakta olan TRT World haber kanalı da 29 Ekim 2015'te yayına başladı. Bu iki kanaldaki tüm yayınlarda Arapça ve İngilizce dışında Türkçe’ye yer verilmiyor.

TRT KURDÎ’DE TÜRKÇE YAYIN

Merkezi Ankara’da olan TRT Genel Müdürlüğü’nde özerk alanı bulunan ve Diyarbakır’da bölge stüdyosu açan TRT Kurdî’de son zamanlarda bazı yayınlar, Türkçe verilmeye başlandı. Kamu spotu yayınlarında Kürtçe çeviri için seslendirme yapılırken, artık direkt olarak Türkçe olarak kamu spotları verilmeye başlandı. Bu çalışmaların TRT World veya TRT Arabi’de Türkçe yerine orijinal olarak seslendirilmesi, “TRT Kurdî’ye üvey evlat muamelesi yapılıyor” yorumlarına neden oldu.
TRT Kurdî’de ayrıca bazı gezi programlarında da yine Türkçe konuşmalara yer verilmesi dikkat çekti. Aynı format biçimine sahip TRT Arabi ve TRT World yayın içeriklerinde ise tamamen Arapça ve İngilizce’ye yer veriliyor.

SOSYAL MEDYADA DA ‘ÜVEY EVLAT’ MUAMELESİ

İnternet ve sosyal medya yayıncılığı alanında da TRT Kurdî, diğer TRT yayın organlarına göre çok daha geri planda olduğu da gözlemleniyor. TRT World ve TRT Arabi gibi yayın kanalları daha kurumsal ve kaliteli içerik üretirken, TRT Kurdî internet site ve sosyal medya yayıncılığı daha amatörce. Diğer TRT sosyal medya hesaplarında ‘Altın Rozet’ ve onaylanmış kurum ibareli iken TRT Kurdî’de olmaması dikkat çekiyor.

Trt Kurdî’ye Üvey Evlat Muamelesi4

Trt Kurdî’ye Üvey Evlat Muamelesi3

Trt Kurdî’ye Üvey Evlat Muamelesi5

Muhabir: Ali Çekdar KORKMA