HABER - Recep ÇALIŞKAN / Veli BALTACİ
Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda Politika Topluluğu tarafından düzenlenen "Yerel Medya ve Siyaset" konulu seminere, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Felat Bozarslan ve Güneydoğu Ekspres Gazetesi Teknik İşler Sorumlusu Ali Çekdar Korkma katıldı. Seminere yoğun ilgi gösteren katılımcılar, yerel medyanın siyaset, toplum üzerindeki etkisi ve karşı karşıya kaldığı ekonomik zorluklar hakkında bilgi alma fırsatı buldu.
Seminerin ilk konuşmacısı olan Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Felat Bozarslan, yerel medyanın gazetecilikteki kritik rolünden bahsederek, bölgedeki gazetecilik faaliyetlerinin zorluklarını dile getirdi. Bozarslan, "Biz gazeteciler olarak bu coğrafyada görev yapmakta zorlanıyoruz. Özellikle gazetecilik mesleğini icra ederken birçok engelle karşı karşıya kalıyoruz" dedi.
"ULUSAL MEDYAYA GÜVEN AZALDI"
Bozarslan, Türkiye'de ulusal medyaya olan güvenin azaldığını ve yerel medyanın bu boşluğu doldurduğunu belirtti. Bozarslan, "Ne yazık ki, Türkiye’de birçok yerel medya kuruluşunu kaybettik. Bu durum halkın doğru habere ulaşmasında büyük bir eksiklik yaratıyor. Diyarbakır’da halen faaliyet gösteren yaklaşık 19 yerel medya kuruluşu var ve bu kuruluşlar halkın sesini duyurmada çok önemli bir görev üstleniyor. Örneğin, ABD’deki bir kişi, 7 bin yıllık Diyarbakır Surları'na korkuluk takıldığını Güneydoğu Ekspres Gazetesi'nden öğreniyor. Bu, yerel medyanın gücünü ve etkisini gösteren önemli bir örnektir" dedi.
"SİYASİLER YEREL MEDYAYA SAHİP ÇIKMALI"
Bozarslan, yerel medyanın ekonomik sıkıntılarla mücadele ettiğini belirterek, Basın İlan Kurumu'nun yerel medyaya verdiği ilanların bu medyanın ayakta kalmasını sağlamaya yetmediğini ifade etti.
Bozarslan, "Yerel medya, bu ilanlar sayesinde bir nebze gelir elde ediyor, ancak bu maalesef yetersiz kalıyor. Siyasiler ve toplum, yerel medyaya sahip çıkmalı. Bu, kamu yararına bir zorunluluktur. Cemiyet olarak, 'Yerel Medyaya Sahip Çık' kampanyası düzenlemeyi düşünüyoruz" dedi.
“YEREL MEDYA EKONOMİK OLARAK ZOR DURUMDA”
Güneydoğu Ekspres Gazetesi Teknik İşler Sorumlusu Ali Çekdar Korkma ise, gazetecilikte bir haberin yayılma sürecini ve yerel medyanın teknik anlamda yaşadığı zorlukları anlattı. Korkma, 6 Şubat depremini ilk duyuran medyanın Diyarbakır’daki yerel medya olduğunu hatırlatarak, "Yerel medya, özellikle Diyarbakır’da güçlü bir konumda. Ancak, tasarruf tedbirleri nedeniyle gelirlerimizin bir kısmı durduruldu. Şu an gazetemiz giderlerini karşılayamıyor ve imtiyaz sahibimiz cebinden ödüyor. Diyarbakır Valisi iş insanlarına medyaya ilan verilmesi çağrısında bulundu, ancak bu uygulanmıyor. Yerel medya şu an ekonomik olarak zor durumda" dedi.
Korkma, yerel medyanın ürettiği haberlerin ulusal medya tarafından kaynak verilerek kullanıldığını belirterek, "Biz haberi üretiyoruz, ulusal medya bu haberi bizden alıp kendi kanallarıyla dünyaya duyuruyor. İşi öğrenmek için yerel medyadan öğrenmek gerek" diye konuştu.
“GOOGLE YEREL MEDYAYA SANSÜR UYGULUYOR”
Ayrıca, dijital platformlarda da yerel medyanın sansürle karşılaştığını belirten Korkma, "Google özellikle şu an yerel medyaya sansür uyguluyor. Haberlerimiz artık ön plana çıkamıyor. Bunun yanı sıra, X hesabında açılan yeni haber sayfaları, yerel medyanın ürettiği haberleri kaynak göstermeden çalıyor. Bu da yerel medyada çalışan muhabirlerin emeğinin karşılığını alamamasına yol açıyor" dedi.