HABER - Zafer TÜZÜN

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi’nde muayene olan hastalara diş tedavisi, diş dolgusu, diş teli ve diş temizliği gibi işlemler için aylar sonrasına randevu verildiğine dair yaptığımız haber sonrası harekete geçen DEM Parti Ağrı Milletvekili Dr. Heval Bozdağ, konuyu Meclis gündemine taşıdı.


MECLİS’E ÖNERGE SUNDU

Bozdağ, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu tarafından yanıtlaması istemiyle Meclis'e verdiği önergede, "Diyarbakır Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi’nde muayene olan hastalara diş tedavisi, diş dolgusu, diş teli ve diş temizliği gibi işlemler için aylar ya da bir yıl sonrasına randevular verildiği basına yansıyan haberlerle kamuoyu gündemindedir. Haziran ayında muayeneye giden bir hastaya diş temizliği için Ekim ayına, dolgu için ise Aralık ayına randevu verilebilmektedir" dedi.


HASTANELERDEKİ YETERSİZLİKLER

Hastanelerdeki yetersizliğe de dikkat çeken Bozdağ, şunları söyledi: "Hastanelerin sayısı, kapasitesi, istihdam edilen hekim ve yardımcı sağlık emekçisi sayısı yetersizliği sorunların başında gelmektedir. Üniversite hastanesi başta olmak üzere bölgede birçok şehre hitap eden diş üniteleri kapasitesinin çok üstünde bir hasta yoğunluğuyla karşı karşıyadır. MHRS sistemi randevu taleplerine cevap olamamaktadır. Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde gün içerisinde çoğunluğu 20 dakikada bir olmak kaydıyla 18 randevu verilmektedir. MHRS sistemi çoğunlukla girişimsel hizmet veren dişhekimliğine uygun değildir. Ayrıca MHRS sayılarının fazla olması sağlık hizmetinin kalitesini düşürmektedir. Hekimlerkısıtlı zaman içerisinde hızlı tedavi yapmak zorunda kalmakta, iki hasta arasında ünite dezenfeksiyonu aceleye gelip bulaşıcı hastalıklar için risk oluşturabilmektedir. Kamu hizmeti verilen birimlerin çoğunda her hekime bir diş hekimi asistanı bile düşmemekte ve niteliksiz hizmet sunumuna neden olmaktadır. İhale sistemi nedeniyle alınan malzemelerde ucuz ve kalitesiz tercihler sebebiyle sağlıkta verilen hizmetin kalitesinin düşmesi ve sunulan tedavi hizmetinin ömrünün kısa olması hastalardan gelen büyük şikayetlerin başında gelmekte ve tekrar başvurularla bu durumda randevu yoğunluğunu arttırmaktadır.”


BAKANA ÖNEMLİ SORULAR

DEM Parti Milletvekili Heval Bozdağ, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun yanıtlaması için şu soruları sordu:

"1.Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi’nde yaşanan ve halkın tedavi hakkını engelleyen randevu alamama sorunundan haberdar mısınız? 

2.Ayları bulan uzun süreler sonrasına verilen tedavi randevu sorununun çözümüne dair girişimde bulundunuz mu? Bir planlamanız bulunmakta mıdır?

3.Kamu hastanelerinin sayısı, kapasitesi, kamuda istihdam edilen diş hekimi ve yardımcı sağlık emekçisi sayısı yetersizliği sorunlarına dair Bakanlığınız tarafından herhangi bir planlama yapılmakta mıdır? 

4.MHRS sisteminin çoğunlukla girişimsel hizmet veren diş hekimliğine uygun olmadığı, kısa randevu sürelerinin sağlık hizmetinin kalitesini düşürdüğü açıktır. MHRS sisteminde ağız ve diş sağlığı randevularında bir düzenlemeye gitmeyi düşünüyor musunuz? 

5.Ağız ve diş sağlığı konusunda toplumsal sağlık bilgisinin geliştirilmesi ve nitelikli sağlık hizmet sunumu için anadilinde sağlık hizmetinin önemi yadsınamaz. Bu konuda herhangi bir çalışmanız bulunmakta mıdır? 

6.Koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi, yurttaşların ağız ve diş sağlığı ürünlerine ücretsiz ve kolay erişimini sağlamaya dair bir çalışmanız var mıdır ya da olacak mıdır?"

Muhabir: Zafer TÜZÜN