HABER - Fatma Temel
DİSK Diyarbakır Bölge Temsilciliği, Türkiye’deki vergi adaletsizliğine karşı Vergi Dairesi önünde basın açıklaması yaptı. Birleşik Tarım Sendikası ve Devrimci Dev Sağlık Sendikası’nın da destek verdiği açıklamada konuşan DİSK Bölge Temsilcisi Hasan Hayri Eroğlu, yüksek enflasyon ve düşük ücretler karşısında işçi sınıfının giderek yoksullaştığını vurguladı. Eroğlu, Türkiye’de vergi yükünün büyük kısmını işçilerin ve emekçilerin sırtladığını belirterek, “Vergi gelirlerinin büyük bir bölümü dolaylı vergilerden oluşuyor. KDV gibi bu vergiler, işçiden de patrondan da aynı oranda alınıyor. Bu, dünyanın en adaletsiz vergi sistemlerinden biridir” dedi.
VERGİ TARİFELERİNDE ADALETSİZLİK
Eroğlu, düşük belirlenen vergi dilimleri nedeniyle işçilerin yıl içinde hızla üst vergi dilimlerine geçtiği ve daha fazla vergi ödemek zorunda kaldığını vurguladı. Vergi dilimlerindeki değişimle ilgili somut örnekler paylaşan Eroğlu, “2000 yılında 2.500 TL olan ilk vergi dilimi, yeniden değerleme oranına göre artırılsaydı 2024’te 288 bin TL olması gerekiyordu. Ancak bugün bu dilim yalnızca 110 bin TL. Bu nedenle işçiler daha fazla vergi ödemeye mahkûm ediliyor” dedi. Eroğlu, işçilerin vergi yükünün azaltılmasının sadece sosyal bir zorunluluk değil, aynı zamanda ekonomik bir ihtiyaç olduğunu kaydetti. Eroğlu, “Vergide adalet olmadan gelirde adalet olmaz. Bizler ücretlerimizin ve tükettiklerimizin değil, kârın, rantın ve faizin daha fazla vergilendirilmesini istiyoruz” dedi.
TALEPLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
DİSK’in açıklamasında vergide adaletin sağlanması için hazırlanan yasa teklifinin Meclis’e sunulduğu ve tüm siyasi partilerin bu yasayı oy birliği ile geçirmesi gerektiği belirtildi.
Talepler şu şekilde sıralandı:
“1. Gelir vergisinin ilk dilimi, ücretliler için yüzde 10’a düşürülmeli.
2. Vergi tarifesi dilimleri, asgari ücret artış oranı veya yeniden değerleme oranına göre artırılmalı.
3. Asgari ücret vergi istisnası çalışanlar lehine genişletilmeli.
4. Patronlara sağlanan 5 puanlık SGK prim desteği, işçilere de sağlanmalı.
5. Çağ dışı damga vergisi tamamen kaldırılmalı.”