DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk’in Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis’e soru önergesi sundu.
Çelenk’in ifadelerinde şunlar yer aldı;
“Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde gözlemlenen yapısal çatlakların yayılması, hem hasta hem de sağlık çalışanlarının güvenliğini riske atmakta ve acil sağlık hizmetlerinin aksamasına neden olmaktadır. Bu bağlamda, hastanenin yapısal olarak güçlendirilmesi veya yeniden inşası konusunda derhal müdahale edilmesi gerekmektedir. Bu acil durumu göz önünde bulundurarak yetkililerin hemen harekete geçmesi önem arz etmektedir. Sağlık hizmetlerinin sürekliliği ve bölge halkının güvenliği için hızlı ve etkili bir çözüm üretilmesi hayati öneme sahiptir.
Bilindiği üzere, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türkiye genelinde 11 hastane yıkıldı, 10 hastane ağır hasar aldı, 66 aile sağlığı merkezi yıkıldı, 15 aile sağlığı merkezi ağır hasar aldı ve 9 diğer sağlık kurumu yıkıldı ya da ağır hasar aldı.”
Diyarbakır'da 680 bini çocuk olmak üzere 2 milyona yakın yurttaşın yaşadığı düşünüldüğünde, bu hastanelerin durumu sağlık hizmetlerinin sürekliliği ve yurttaşların güvenliği açısından büyük bir endişe kaynağı olduğunu söyleyen Çelenk’in önergesinde şu sorular yer aldı:
“Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi kolon röntgeni ve beton numuneleri ile yapılan testlerinin sonuçları neden 18 aydır açıklanmamıştır? Sonuçların kamuoyuna ne zaman duyurulması planlanmaktadır?
Test sonuçlarına göre hastanenin yeterince sağlam olmadığı tespit edilirse, Diyarbakır halkı bakımından hiçbir mağduriyete sebep vermeksizin, bir güçlendirme veya yeniden inşa faaliyeti için ne tür adımlar atılacaktır? Bu konuda bir bütçe ayrılmış mıdır?
Sağlık emekçileri ve hastane yönetimi ile düzenli bir iletişim sağlanmakta mıdır? Test sonuçları ve binaların durumu hakkında düzenli bilgilendirme yapılmakta mıdır?
Mevcut eski ve çürümeye yüz tutmuş Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin yerine yeni bir çocuk hastanesi yapılması planlanmakta mıdır? Bu konuda mevcut bir proje veya çalışma var mı? Eğer varsa, bu projenin zaman çizelgesi ve bütçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Deprem sonrası Diyarbakır’daki sağlık kurumlarının onarım ve güçlendirme çalışmaları için ayrılan bütçe ne kadar olmuştur? Bütçenin dağılımı ve öncelikli sağlık kurumlarının belirlenme kriterleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Türkiye genelinde benzer durumdaki hastanelerin ve sağlık kurumlarının depreme dayanıklılığı için hangi önlemler alınmaktadır? Bu önlemler için ne kadar bütçe ayrılmıştır? Bu önlemler kapsamında hangi sağlık kurumlarına öncelik verilmektedir?”