DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla, Halk Bankası tarafından Esnaf ve Sanatkarlara kullandırılmış olan Hazine destekli kredilere faiz güncellemesi  yapılarak arttırıldığını, ancak depremden etkilenen bazı illerin bundan muaf tutulduğunu ve Diyarbakır’ın bunun dışında bırakıldığını açıkladı.

6 Şubat depremlerinde ağır tahribat yaşayan Diyarbakır’ın deprem bölgesinden çıkarılarak yıkılan ve hasar gören binlerce işyerinin mağdur edildiğini aktaran Eren, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıyarak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Verilen soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:

Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla, Halk Bankası tarafından Esnaf ve Sanatkarlara kullandırılmış olan Hazine destekli kredilerin, devam eden taksit ödemeleri, Halkbank Genel Müdürlüğünce faiz güncellemesi yapılarak, kademeli olarak 10-15 puan artırılmıştır. Faiz artırımıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı, piyasalarda yaşanan gelişmeler, kaynak maliyetlerindeki artışlar nedeniyle faiz güncellemesinin zorunlu olduğunu belirtmiştir. Yapılan düzenlemeyle faiz oranlarının 1 Mayıs’tan itibaren geçerli olacağını, güncelleme işlemlerinden 6 Şubat depremlerinden 1. Derecede zarar gören Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Osmaniye illeri ve bağlı ilçeleri ile Gaziantep ili Nurdağı, İslâhiye ilçelerinde kullandırılan krediler ve 6 Şubat depremlerinden zarar gören esnaflara destek amaçlı kullandırılan 250 bin TL limitli kredilerin tamamının muaf tutulduğu belirtilmiştir. Bu değişikliklerle birlikte 60 ay kredi vadeleri 36 ay, taşıt kredileri 48 ay, iş yeri edinme 60 ay olarak güncellenmiştir. Esnaf ve sanatkarlara kullandırılan krediler her ne kadar değişken faizli krediler olarak verilmiş olsa da ağır bir ekonomik krizden geçen ve zor zar ayakta kalan esnaf ve sanatkarların üzerine daha ağır yükler getirmektedir. Vekili olduğum Diyarbakır ilinde de birçok esnaf bu kredilere başvurmuş ve faiz artırımlardan dolayı kredilerini ödemekte çok zorlanmaktadır. Yine Diyarbakır kenti 6 Şubat Maraş depremlerinden en fazla etkilenen illerden olmasına rağmen, 2082 iş yeri yıkılmış olup ağır hasarlı durumunda yıkılmayı bekleyen iş yerleri dururken Diyarbakır’ın Deprem Bölgesinden çıkarılması esnaflarımıza ve sanatkarlarımıza ağır yükler getirmiştir.

Bu bağlamda;

1.        6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen illerden biri olan Diyarbakır’ın deprem bölgesinden çıkarılmasının gerekçesi nedir? Osmaniye gibi depremin az hasar verdiği kentin tutulup Diyarbakır’ın çıkarılmasının gerekçesi nedir?

2.        Diyarbakır’ın yeniden Deprem Bölgesine alınması için bir girişiminiz olacak mıdır?

3.        Ağır bir ekonomik kriz içerisinde olan esnaflara verilen kredilerin faiz oranları neden yükseltilmiştir?

4.        Diyarbakır’daki esnaf ve sanatkarların faiz artışından muaf tutulması için bir çalışmanız olacak mıdır?

5.        Diyarbakır’da kaç esnaf ve sanatkâr bu krediye başvurmuş ve hali hazırda kaçı bu krediyi kullanmaktadır?

6.        Diyarbakır’da esnaf ve sanatkarlara verilen kredi nedeniyle borçlu durumda olan kişi sayısı kaçtır?

7.        Yatırım destek kredisi kullanmak isteyen esnaflara Halk Bankası tarafından herhangi bir gerekçe gösterilmeden red kararı verildiği doğru mudur? Son 1 yıl içerisinde kaç esnaf hazine destekli krediye başvurmuştur? Bunlardan kaçına olumlu cevap verilmiştir?

8.        TSO’da kaydı bulunan esnaflara Nisan 2023 tarihinden itibaren kredi verilmediği doğru mudur? Nisan 2023’ten günümüze kaç esnaf kredi başvurusunda bulunmuş ve kaçına olumlu dönüş yapılmıştır?

9.        Sektör/Meslek kolu ayrımına bakılmaksızın aynı hanede ikamet edenlerden sadece birine kredi kullandırılmasının gerekçesi nedir? Bu uygulamanın yarattığı mağduriyetlere ilişkin neler yapıyorsunuz?

Kaynak: HABER MERKEZİ