Güneş OCAĞA/ÖZEL
DİYARBAKIR - 2014 yılında yaşanan Van depremi sonrası yeni bir yasa çıkarılarak, bina altlarında fırınların açılması yasaklanmıştı. Fakat 6 Şubat depremine kadar bina altlarında fırınlar tekrar açıldı ve yetkililer bu duruma göz yumdu. Yaşanan büyük deprem felaketi sonrası yeni bir düzenleme yapıldı ve 2014 sonrası bina altlarında açılan fırınların kapatılması için harekete geçildi. Diyarbakır’da da merkez ilçelerine gönderilen yazı sonrası, kentte 200’den fazla fırın kapanma ve yüksek miktarda para cezası almayla karşı karşıya.
Kentteki fırıncılar bu durumun kendilerini mağdur ettiğini belirterek, gazetemiz Güneydoğu Ekspres aracılığıyla yetkililere seslenerek, kendileri için bir çözüm üretilmesini istedi.
“RUHSATSIZ FIRINLAR MÜHÜRLENİYOR”
Konuya dair görüştüğümüz Kayapınar Belediyesi Zabıta Birimi Müdürü Abdullah Yılmaz ise, “Bizler belediyeler olarak halkın can ve mal güvenliğini sağlamak için ruhsatsız olan ve insanlara zarar verecek işletmelere dair bu tür çalışmalarımızı her zaman yürütüyoruz. Biliyorsunuz 2014 yılında meydana gelen Van depremi sonrası bir yasa çıkarıldı ve bu yasaya doğrultusunda fırınların bina altlarında açılması yasaklandı. Fakat gelinen 10 yıllık süreç içerisinde Türkiye’nin tüm bölgesinde olduğu gibi Diyarbakır’da da bina altlarında ruhsatsız bir şekilde fırınlar açıldı. 6 Şubat’ta meydana gelen deprem sonrası bu konuya dair daha hassas bir tavır sergilendi. Ve yasalar doğrultusunda belediyeler hareket ediyor. Kayapınar Belediyesi olarak 8-9 yıldır ruhsatsız fırınlar ve birçok işletmelere karşı uyarılarda bulunduk. Hatta fırınlar konusunda DESOB ile de görüştük. Fırın işletmelerinin binaların fizibilitesine zarar verdiğini yasa gereği müstakil yerlerde açılması gerektiğini kendilerine illettik. Ama gelinen aşamada fırın işletmeleri de kendileri için alternatif yerler oluşturmadılar. Ve biliyorsunuz ki 6 Şubat’ta büyük bir deprem felaketi meydana geldi. Bizler de depremden sonra bu çalışmalarımıza daha çok hız verdik, Ve şuan ekiplerimiz sahada ruhsatı olmayan iş yeleri ve fırınları mühürlüyor. Eğer bu işletmeleri mühürlemesek Herhangi bir depremde bu binaların yıkılması ve insanların canından olmasından bizler de sorumlu oluruz” diye konuştu.
EBEDİNOĞLU: BİR DEFAYA MAHSUS RUHSAT VERİLMELİ
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı (DESOB) Alican Ebedinoğlu da, “Yönetmenliğe göre bina altlarında fırın açmak yasaktır. Şuan kentimizde 200’den fazla fırıncı esnafımız mağdur. Yasal olarak hiçbir belediye bunlara ruhsat veremez. Fakat biz devlet yetkililerimize sesleniyoruz, bu arkadaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için bir defaya mahsus imar ve ya ruhsat affı verilsin” talebinde bulundu.
FIRINCILAR İSYANDA!
28 yıllık fırıncı Ziya Güzel Ziya ise, “Diyarbakır’da fırıncıların yüzde 90’nın ruhsatı yok. Sadece yüzde onun var. Diyarbakır’da 700 tane fırın var. Birkaç tanesi dışında tüm fırınlar binaların altında. Daha önce bu fırınlara ruhsat verilmişti. Fakat ruhsatın üzerinde geçici yazıyor ve belediye istese bu ruhsatları iptal edebilir. Hepsi için bu kanun uygulanması demek kentteki tüm fırınların kapanması demek. Her bir fırın tek başına 4 milyon. Kapatmanın maliyeti nasıl karşılanacak. Sadece fırın sahipleri mağdur olmuyor yüzlerce kişi işsiz kalacak. Zamanında bu duruma müdahale edilmemiş ve göz yumulmuş, şimdi kalkıp kapatırsan. Toplumda büyük bir soruna dönüşür” dedi.
“Bu duruma bir çözümün bulunması çok zor” diyen Ziya, “Her bir fırına 250 metre kare yer verilmesi lazım. Fırın yapmak için her semtte böyle bir boş alan da yok. Belediyeler kapatacakları fırınların yerine müstakil olması için her semtte bir fırın başına 250 metre kare yer verebilir mi? Bir de her semtte onlarca fırın var. Bir tane de değil. Böyle bir imkan verilmesi çok zor. 600 tane fırına verilmesi lazım. 2040 yılında bina altlarında açılan fırınları şu an bu yasa kapsıyor. 2040 öncesi olan fırınları kapsamayacak” diye konuştu.