HABER - Leyla DAĞ

Diyarbakır OSB’de faaliyet gösteren 350 fabrikadan 67’si, öz sermaye, yatırım teşvik belgesi ya da Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) desteğiyle güneş enerjisi santralleri kurarak enerji maliyetlerini büyük ölçüde düşürdü. İlk santral 2016 yılında faaliyete geçmiş ve devlet desteğiyle bu sayı 8 yılda 67’ye ulaştı.

Diyarbakır Güneş Ve Rüzgar Enerjisinde Ne Durumda3

OSB'DE GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANIMI ARTIYOR

Diyarbakır OSB’de yer alan fabrikalar, kurdukları güneş enerjisi santralleri ile enerji ihtiyaçlarının yüzde 40 ile 70’ini karşılayabiliyor. Santraller, işletmelerin enerji maliyetlerini azaltarak ciddi avantajlar sağlıyor. Şu anda OSB’deki 67 fabrikanın toplamda 60 MW kurulu gücü bulunuyor.

YENİ SANTRAL PROJELERİ YOLDA

Fabrikalardan 74’ü güneş enerjisi santrali kurulum sürecinde ve bu projelerin tamamlanmasıyla bölgedeki toplam kurulu güç 110 MW’a çıkacak. Yaklaşık 1,5 yıl içinde 50 MW daha güneş enerjisi gücüne ulaşılması hedefleniyor. 
Bu projelerin tamamlanması ile Türkiye genelindeki 385 OSB arasında Diyarbakır OSB’nin ilk üç sıraya yükselmesi bekleniyor.

Diyarbakır Güneş Ve Rüzgar Enerjisinde Ne Durumda2

EKONOMİYE VE İSTİHDAMA KATKISI

Güneş enerjisi santralleri sayesinde Diyarbakır OSB’de üretilen enerjinin bölgedeki fabrikaların elektrik tüketiminin yüzde 55’i karşılanıyor. Bu santraller, Türkiye ve Diyarbakır ekonomisine yıllık ortalama 258 milyon lira katkı sağlıyor. 
Kurulacak 50 MW gücündeki yeni santrallerle birlikte, bu katkının yıllık 460 milyon liraya çıkması bekleniyor. Güneş enerjisi santralleri, hem istihdama hem de ihracata destek vererek bölge ve ülke ekonomisine önemli bir katkı sunuyor.

Muhabir: Leyla DAĞ