HABER - Veli BALTACİ
Akça Cupolo, özellikle Diyarbakır ve çevresindeki artan su kıtlığı ve kuraklık nedeniyle oluşan ciddi ekolojik, ekonomik ve sosyal sorunlara dikkat çekti.
Önergesinde, kuraklığın sadece tarımsal üretimi değil, içme suyu teminini, enerji üretimini, biyolojik çeşitliliği ve ekosistemleri de olumsuz etkilediğini belirten Akça Cupolo, bu sorunun kısa vadede içme suyu sıkıntıları, uzun vadede ise küresel çatışmalara yol açabilecek bir kriz halini alabileceğine işaret etti.
2024 yılında Türkiye’nin büyük bir kısmının şiddetli kuraklık riski altında olduğunu belirten Akça Cupolo, özellikle Diyarbakır’da su kaynaklarının azaldığını, bu durumun tarımda büyük kayıplara yol açtığını ve önümüzdeki dönemde daha fazla zorluk yaşanabileceğini ifade etti.
Diyarbakır’ın çeşitli ilçelerinde yaşanan suyla ilişkili sorunlara ve doğal kaynakların tahribatına da değinen Cupolo, su kaynaklarını koruma, yönetim krizlerini çözme ve kuraklıkla mücadele etmek için bir Meclis Araştırması açılmasını önerdi.
Bu araştırma ile Türkiye'nin kuraklık sorununu çözmek için rasyonel, uzun vadeli ve insanlık yararına bir strateji geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Cupolo, su, tarım, enerji ve güvenlik politikalarının bütünlüklü bir şekilde ele alınmasını talep etti.