Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu dönem sözcülüğünü yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Abdulkadir Güleç, platform bileşenleriyle birlikte basın açıklaması yaptı.

Güleç, Kürt meselesinin 45 yıldır şiddetle anılmakta olduğunu ve bu süreçte Kürt halkının demokratik hak taleplerinin çoğu zaman şiddetle bastırıldığını belirterek, Platform olarak barışçıl çözüm için diyalog ve müzakereleri ön planda tutan her türlü girişimi desteklediklerini vurguladı. Diyarbakır ve bölge kentlerinde kalıcı barışa büyük bir talep olduğunu ifade eden Güleç, sürecin evrensel insan hakları çerçevesinde ve siyasi kaygılardan uzak bir şekilde yürütülmesi gerektiğini dile getirdi.

GÖRÜŞMELERDE ELE ALINAN BAŞLICA KONULAR

Abdulkadir Güleç, 27 - 28 Ocak 2025 tarihlerinde Siyasi Parti merkezleri ve TBMM’de gerçekleştirilen görüşmelerde şu konuların ele alındığını açıkladı:

•    Kürt Meselesinin diyalog yolu ile çözümü konusunda gelişecek sürecin destekçisi ve takipçisi olacağımızı,  
•    Gelişecek sürecin kalıcı barışa ulaşması konusunda Diyarbakır ve bölge kentlerinde çok ciddi bir talep ve beklenti olduğunu, 
•    Sürecin siyasi kaygılardan uzak, evrensel insan haklarını esas alan bir perspektif ile yürütülmesi gerektiğini,
•    Kayyım atama yetkisini içeren yasa metninin iptal edilmesi gerektiğini, 
•    Demokratik siyasetin önünü tıkayan gözaltı ve tutuklanmaların son bulması gerektiğini,
•    Anadilin eğitim ve kamusal alanda kullanımı önündeki engellerin ortadan kaldırılması için yasal düzenlemenin yapılması gerektiğini, 
•    Sivil ve demokratik anayasa yapım sürecinin bir an önce başlatılmasını, 
•    Suriye’de Esad sonrası yaşanacak yeni süreçte Kürtlerin de varlığının kabul edilmesi gerektiğini ve askeri operasyonların sonlandırılmasını,
•    Anayasa Mahkemesi ve AİHM tarafından verilen ihlal kararlarının yerel mahkemelerce uygulanmasının önündeki engellerin kaldırılmasının yeni gelişecek sürece katkı sunacağını tüm muhataplarımıza ilettik.

Diyarbakır Baro3-1

SİYASİ PARTİLERLE YAPILAN GÖRÜŞMELERDE DESTEK İSTENDİ

Platformun yaptığı görüşmeler, Deva Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEM Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi ile gerçekleştirildi. Bu görüşmelerde, yeni sürecin başarısı için tüm siyasi partilerden destek istendi. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Genel Başkan Yardımcısı ve Meclis Grup Başkanı ile yapılan görüşmede ise sürecin başarıya ulaşabilmesi için, sürece zarar verebilecek uygulamalardan kaçınılması gerektiği ifade edildi.

BARIŞ İÇİN GÜVEN ARTIRICI ADIMLAR

Siyasi partilerle yapılan görüşmelerde Platform, barış sürecinin başarıya ulaşabilmesi için güven artırıcı adımların atılması gerektiğini belirtti. Özellikle Terörle Mücadele Kanunu’nun kaldırılması, ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması gibi adımların bu sürecin ilerlemesi için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye’nin özgün koşullarını dikkate alarak, uluslararası barış süreçlerinin deneyimlerinden faydalanılması gerektiği belirtildi.

TOPLUMSAL KATILIM ÇAĞRISI

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, 123 sivil toplum örgütü adına yaptığı açıklamada, barışın toplumsal bir nitelik kazanabilmesi için tüm toplumsal kesimlerin, sivil oluşumların, akademisyenlerin, aydınların, gazetecilerin ve yazarların desteğini beklediklerini ifade etti. Platform, barış sürecinin her kesim tarafından sahiplenilmesi gerektiğini ve bu amaçla çalışmalarının süreceğini duyurdu.

Açıklamada, "Türkiye’nin bu çatışma ortamından ve şiddet kısır döngüsünden kurtulması ancak barış umudunu büyütmekle mümkün olacaktır," denildi ve tüm siyasi partiler ile toplumsal aktörlere çağrıda bulunularak, "Kürt meselesinin diyalogla çözümü ve ülkede barışın tesisi için çaba göstermeye, katkı sunmaya ve sorumluluk üstlenmeye davet ediyoruz," ifadesi kullanıldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ