HABER - Güneş OCAĞA
Diyarbakır’ın Kulp İlçesi'ne bağlı Hasandin Yaylası’nin maden ocaklarının açılmak istenmesine karşı bölge halkı, Sivil Toplum Örgütleri, söz konusu bölgede büyük bir miting düzenledi.
"DOĞAMIZI, TOPRAĞIMIZ MADENDEN DEĞERLİDİR"
"Hasandin Yaylası'nda madene geçit yok", "Yaylama dokunma" pankartlarının açıldığı mitinge binlerce kişi katıldı. Klamlar eşliğinde çekilen halaylar sonrası konuşmalar yapıldı.
SUYUMUZU KORUMAK İÇİN BURADAYIZ
İlk olarak konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, "Doğup büyüdüğü bu toprakları bugün korumak için buradayım. Biz bu doğayı katletmeye çalışan girişimlerin karşısında duracağız. Biz sadece kendi yaşam alanımıza değil, hayvanların yaşam alanı ve bitki örtümüze sahip çıkıyoruz. Bütün bu Mezopotamya ovasına giden suyumuzu korumak için buradayız" dedi.
KULP HALKINA SAHİP ÇIKIN ÇAĞRISI
Maden çalışmasında kullanılan kimyasalların tehlikesine dikkat çeken Eren, "Maden çalışmasında kullanılacak kimyasal sadece Kulp'u değil Dicle Nehri'ni zehirleyecek. 2015 yılında Artvin'de bugün sizler gibi bir araya gelip konuyu yargıya taşıdılar halk. Yargı 10 yıl sonra karar verdi. Biz yargının vereceği kararı da beklemeyeceğiz. Gerekirse her gün burada nöbet tutacağız. Bu doğayı birkaç kişinin rantına kurban etmeyeceğiz. Kulp halkı bu direncini gösterdiği sürece kimse buraya dokunamaz" diye konuştu.
"BURASI BİZİM"
Bölge halkından Ayten Ateş ise, "Burası bizim ülkemiz, yaşam alanımız, atalarımızın toprağı burası. Biz atalarımızın topraklarını kimseye bırakmayız. Buraya madenin girmesini istemiyoruz. Buraya maden girerse yaşamımız ve hayvancılığımız yok olacak" dedi.
"BURASI YOK OLURSA BİZDE YOK OLURUZ"
Bölge halkından Behsat Cengiz de şunları söyledi: "Hasandin Yaylası atalarımızdan beri devam eden ve bugüne kadar gelen kullanım alanımızdır. Hasandin Yaylası yoksa bizde yokuz. 12 köyün kullanımında olan bir yayla. Hayvancılık, ipekböcekçiliği ve arıcılık üretimi bu yaylada yapılıyor. Sürekli üretim yapmaktayız. Buranın yok olması bizim yok olmamız demek" ifadesinde bulundu.