HABER - Faruk BALIKÇI

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle Meclis’e verdiği soru önergesinde, Lice’de 4 Şubat 2025 tarihinde Erhan Akkan’a ait Dörtyol Kıraathanesi’nin polis tarafından mühürlendiğini hatırlattı. Eren, olayda, polislerin kapalı bir televizyonu açarak kanal değişikliği yaptığı ve Medya Haber kanalını seçerek Abdullah Öcalan ile ilgili haberlerin ekrana gelmesini beklediği, ardından bu görüntülerin fotoğraflanarak kıraathanenin ‘terör örgütü propagandası yaptığı’ gerekçesiyle mühürlendiğini ifade etti.

BAKAN YERLİKAYA’YA 8 SORU YÖNELTİLDİ

Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, olayın ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya yazılı soru önergesi sunarak, müdahalenin hukuki dayanaklarını sordu. Eren, olayı “hukukun temel ilkeleriyle çelişen bir durum” olarak nitelendirirken, Anayasa’nın ifade özgürlüğü ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesinin ihlal edildiğini belirtti.

Serhat Eren, İçişleri Bakanı’na 8 maddelik bir soru önergesi sundu. Önergede, şu soruların yanıtlanması istendi: 

“1.    Diyarbakır’ın Lice ilçesinde polislerin kapalı bir televizyonu açarak kanal araması yapması ve ardından bir işletmeyi mühürlemesi hangi hukuki gerekçeye dayanmaktadır?

2.    Yaşanan bu hukuksuzluğa karşı herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Lice’de başka iş yerlerini de tehdit eden kolluk güçlerinin kimlikleri tespit edilmiş midir? Bu kişiler, bu yetkiyi nereden almaktadır?

3.    Lice Kaymakamlığı, kıraathanenin kapatılmasına dair kararı alırken hangi yasal dayanağı kullanmıştır? İşletmenin kapatılma kararı idari ve yargısal denetime tabi midir?

4.    Bir televizyon kanalının açık olması veya polislerin bilinçli bir şekilde televizyonu açarak belirli bir kanalın seçilmesi, o mekânda “terör propagandası” yapıldığına delil sayılabilir mi?

5.    Bu tür uygulamalar hukuki güvenlik ve ifade özgürlüğü ilkeleriyle bağdaşmakta mıdır? Bakanlığınız, bu tür uygulamaların önüne geçmek için ne gibi önlemler almaktadır?

6.    Son beş yıl içinde Diyarbakır ve çevre illerde “terör örgütü propagandası” gerekçesiyle kaç işletme mühürlenmiştir? Bu işletmelerin mühürlenme gerekçeleri nelerdir?

7.    Kamu otoritelerinin yurttaşların ticari faaliyetlerine yönelik keyfi kapatma kararları almasını engellemek için ne gibi yasal ve idari tedbirler alınmaktadır?

8.    Lice başta olmak üzere Diyarbakır’da, bu tür gerekçelerle kapatılan ya da uyarılan kaç işletme bulunmaktadır?”

Muhabir: Faruk BALIKÇI