ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel'de 21 Ocak 2025 tarihinde meydana gelen büyük yangında 78 kişi yaşamını yitirdi, birçok kişi de yaralandı. Olay, Türkiye genelinde büyük bir infiale yol açarken, hükümet olayın ardından bir günlük milli yas ilan etti. Bu trajik olay sonrası Türkiye'deki yangın güvenliği ve kriz müdahale sistemleri konusu tartışılan bir durum haline geldi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Metin Alar, Diyarbakır itfaiyesinin olası yangın veya afet durumuna karşı yeterlilik durumu ile ilgili Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuştu.
21 ADET ARAÇ ALIMI İÇİN KARAR ALINDI
Belediyeye bağlı itfaiye teşkilatının şu an itibarıyla 53 yangın söndürme aracı ve 3 hizmet aracı olmak üzere toplamda 56 araçtan oluştuğunu belirten Alar, "Hizmette aksamaların yaşanmaması için belediye meclisinden 21 adet araç alımı için karar alınmış olup en yakın zamanda araç alım işlemleri başlayacaktır. 21 adet araç alımı kentimizin yangın güvenlik durumlarına katkıda bulunacaktır" dedi.
YANGIN SÖNDÜRME VE TAHLİYE ARAÇLARI
Olası yangın durumuna karşı yangın söndürme ve tahliye işlemlerine hangi araçlarla müdahale edeceklerine dair bilgi veren Alar, "Diyarbakır merkezde 54 metre açılabilen bir adet bronto aracımız, 1 adet 32 metre açılabilen merdivenli aracımız, 2 adette 42 metre açılabilen toplamda 3 adet merdivenli aracımız mevcuttur. Olası bir yangında bazı araçlar ile söndürme işlemi yapılırken yine bu saydığımız merdivenli araçlar ile de tahliye işlemleri yapılabilmektedir. Ayrıca 13 ilçemizde bulunan 12 adet merdivenli araç mevcut olup yardım talep edilmesi durumunda bu araçlardan da yararlanabilmekteyiz" diye konuştu.
“ZARARI MİNİMUM SEVİYEYE GETİRECEK KAPASİTEYE SAHİBİZ”
Riskli bölgelerde olası bir yangın durumunda zararı minimum seviyeye çekebilecek kapasiteye sahip olduklarını vurgulayan Alar, şunları ifade etti: "Diyarbakır İtfaiyesi bölgede bulunun Organize Sanayi Bölgesi, Şanlıurfa yolu Tekstilkent, Elazığ yolu Tekstilkent, Metal Sanayi Sitesi, Mega Sanayi Siteleri göz önüne alındığında riskli ve tehlikeli yerler olmasına rağmen müdahale olarak en kısa surede olay yerine yetişerek riski ve oluşabilecek zararı minimum seviyeye getirecek kapasiteye sahiptir. Ayrıca ana arterlerde bu konulara müdahale edilirken yine şehir için de üniversiteler hastaneler kamu binaları, STK'lar, özel hizmet kurumları gibi alanlarda eğitimler yapılarak yangın bilinci artırılmakta."
40 KİŞİDEN OLUŞAN ARAMA KURTARMA TİMİ OLUŞTURULDU
150 itfaiye eri alımı için belediye meclisi kararı alındığını dile getiren Alar, son olarak şunları aktardı: "Ayrıca Diyarbakır itfaiyesi olarak personel eksikliğimizi gidermek için belediye meclis kararıyla 150 itfaiye eri alımı için karar alındı. Bu karar Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bildirildi. Gelecek olumlu cevapla birlikte 150 itfaiye eri alımını hayatta geçireceğiz. Kent merkezinin büyümesiyle birlikte itfaiyenin olaylara daha hızlı ve etkin bir şekilde müdahale etmek amacıyla 3 yeni itfaiye şubesi, bir itfaiye müfrezesi açmayı planlıyoruz. Arama kurtarma ekibimizin kullandığı ekipmanların modernizasyonu ve eksiklerini tamamlayıp 10’ar kişiden oluşan toplamda 40 kişilik bir arama kurtarma timi oluşturduk. Bu tim teşkilatımıza güç katacaktır."