Güneş OCAĞA/ÖZEL

Diyarbakır’da sıcak havaların başlamasıyla birlikte yaklaşık 10 gündür kent merkezi ve merkez ilçelerde sivrisinek ile haşere istilası yaşanıyor. Kentteki hastanelerde deri ve zührevi (cildiye) bölümleri önünde uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, kaşıntılardan kaynaklı uyuyamadıklarını, vücutlarında yaralar oluştuğunu belirtti.

VATANDAŞLAR TEPKİLİ

Kentte yetersiz ilaçlama yapıldığını söyleyen vatandaşlar, “Lavra dönemi öncesi yapılması gereken ilaçlama yapılmadı. Kentin neresine giderseniz gidin sivrisinek ve haşere hücumuna uğruyorsunuz. Caddeler, sokak, işyeri, evler, hiç fark etmiyor, her yerde sinek istilası var. İlaçlama çalışmaları aralıksız yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

BELEDİYE 320 PERSONELLE İLAÇLAMA YAPIYOR

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’ndan edindiğimiz bilgiye göre, 320 personelden oluşan 51 ekip ve 65 araçla ilaçlama yapıyor. Konuya dair gazetemize gelen açıklamada, şöyle denildi:

“Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, Veteriner İşleri ve Halk Sağlığı’na bağlı İlaçlama Birimi sivrisinek, karasinek, tatarcık vb. vektörlere karşı çalışmalarını il genelinde 17 ilçe 1041 mahalle ve 926 mezrada yılın 12 ayı boyunca 320 personel ve 65 araçla sürdürüyoruz. Havaların ısınmasıyla birlikte yaz mevsimi çalışmalarına hızlı ve aralıksız bir şekilde devam ediyor. İlaçlama faaliyetlerimize il genelinde gündüz 51 ekip, akşam ise 50 adet araçla aralıksız bir şekilde devam ettiriyoruz. Son zamanlarda tarafımıza gelen şikayetlerin ekseriyeti bitki zararlısı olan aphit (üvez) kaynaklı olup insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunmamakla birlikte psikolojik olarak rahatsızlık yaratmaktadır. Birimimize gelen her türlü şikayet değerlendirilerek hızlı bir şekilde çözülmektedir. Vatandaşlarımız sivrisinek, karasinek, akrep vb. zararlı şikayetlerini Alo 153 üzerinden tarafımıza iletebilirler.”

3f886f8d-3cf2-4142-a416-0c984a1d5451

UZMANLARDAN UYARI

Cildiye Uzm. Dr. Süleyman İzzet Karahan, sivrisinek ısırıkları sonrasında yapılması gerekenler ve ısırıklardan korunmak için nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu. Karahan, “Sivrisinek ısırığı sonrası ateş, halsizlik gibi bulgular görülürse, sivrisinek ile bulaşan hastalıklar akla getirilerek en yakın sağlık kurumuna başvurulmalıdır. Öncellikle bölgeye soğuk su uygulaması yapılmalıdır. Isırık olan yer tırnak diplerinden geçebilen bakteriler ile enfekte olabileceğinden çok fazla kaşınmamalıdır. Sonradan enfekte olan lezyonlar iz bırakarak iyileşebilir. Isırılan bölgeye lokal anestezik ve kaşıntı önleyici kremler uygulanabilir, ancak alerji riski açısından dikkat etmek gerekir. Kaşınan yere tuzlu su, soda, sirke gibi gıda maddeleri sürülmemelidir” dedi.

Sivrisineklerin yaydıkları hastalıklar nedeniyle tarihteki tüm savaşların toplamından daha fazla insanın ölümüne yol açtıklarının altını çizen Karahan, “Sivrisinekler dünyada başlıca 5 hastalığa bulaştırıcı (vektör) olarak yol açmaktadır. Bu hastalıklar; Batı Nil Humması, Chikungunya, Deng Humması, Zikavirüs ve sıtmadır. Sıtma (Malaria) hastalığının bulaştırıcısı anofel cinsi sivrisinekler olup, Batı Nil Hummasını culex, diğer hastalıkları ise aedes cinsi sivrisinekler taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Pencegahan_Alergi_1

“İSTİLACI TÜRLER” BASKIN HALE GELDİ

Türkiye'de daha çok görülen sivrisinek türlerinden farklı olarak 'Aedes Aegypti' adı verilen 'istilacı sivrisinek' türlerinin Avrupa coğrafyasında baskın hale geldiği uyarısını yapan Dermatoloji Prof. Dr. Zekayi Kutlubay da, “Türkiye’de de birçok kentte son günlerde sivrisineklerden kaynaklı kaşıntı ve yara şikayetiyle hastanelere başvurular arttı” dedi.

Son dönemde sivrisinek cinslerinin değiştiğine de dikkati çeken Prof. Kutlubay, "Sivrisinekler ısırmıyorlar, resmen koparıyorlar. Isırdıkları zaman felaket ağrı da meydana gelebiliyor" diye konuştu.