ÖZEL HABER - Veli BALTACİ
Şehirde, sanatseverler için çeşitli tiyatro gösterimleri ve müzik konserleri düzenlenecek. Bu etkinlikler hem yerel hem de geleneksel sanatları yaşatmayı amaçlıyor. Şubat ayı boyunca dinamik ve renkli bir kültürel takvimle Diyarbakır, sanat tutkunlarına unutulmaz anlar yaşatmaya hazırlanıyor.
İşte etkinlik takvimi;
HiraiZerdüş Konseri
Artvin Şavşat doğumlu olan Hiraizerdüş çocukluğunu Arhavi'de geçirdi. Besteci, yazar, şair ve şarkıcıdır. Şiraz ve Şam bölgelerinde üç sene fen üzerine eğitim aldı. Burada kendisine "kutsal iyiliğe giden yol karanlıktan geçer" manasına gelen hiraizerdüş ismini takmıştır.
Tarih: 14 Şubat
Yer: Diyarbakır Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi
Saat: 20:30
Ali Doğan Gönültaş Kendice Konseri
Son yıllarda özellikle uluslararası müzik sahnesinde adından çokça söz ettiren Ali Doğan Gönültaş, Türkiye turnesine “Kendice” adlı yeni solo konser projesiyle başlıyor. Bu konserlerde kendi evinde,odasında havalanan şarkıları dinleyenlerle buluşturuyor. Zazaca, Kürtçe yerleşik şarkıların yanı sıra annesi ve arkadaşlarının kurduğu sofralarda duyduğu deyiş ve nefesler de konserin önemli bir parçası. Kendice’nin müzikal estetiğini Gönültaş’ın güçlü vokal icrasının yanında tembur sazı oluşturuyor. Gönültaş müziğiyle eve dönmenin, köklere dokunmanın isteğini ve sakinliğini vaadediyor.
Tarih: 22 Şubat
Yer: Diyarbakır Mordem Sanat Merkezi
Saat: 20:30
Xecê Konseri
Xecê, Kürt müziğinin önemli isimlerinden biridir ve kendine özgü tarzıyla müzikseverlere unutulmaz anlar yaşatır.
Kürt müziğinin çeşitli türlerini, geleneksel enstrümanlarla birleştirerek özgün bir tarz ortaya koymaktadır.
Xecê'ninrepertuvarı, hem kendi bestelerini içeren hem de Kürt müziğinin sevilen şarkılarını barındıran geniş bir yelpazeye sahiptir.
Tarih: 23 Şubat
Yer: Diyarbakır Sezai Karakoç Kültür Merkezi
Saat: 20:00
Bir İshak'sın Bir Cemil
Hem güldüren hem de hüzünlendiren usta kalemin şimdi de 'Bir İshak'sın Bir Cemil' hikayesi baştan uyarlanmış ve hikayeye zarar vermeden sahneye taşınmış.
Ak ve kara gibi, belki iyi ile kötü gibi ama vazgeçilmez zıtlıklar hep bir arada, oyunumu 'Bir İshak'sın bir Cemil'de de öyle, biraz ak ama bir o kadar kara. İshak şehir yüzü görmemiş kalabalık sessizlikte bulunmamış biridir, fakat Cemil her kalabalığın sesine ses her karaya ak olmuştur. Şimdi ikisi de küçük bir hücrede bir umut ile yaşamaktadır. İshak umudun duygusu Cemil ise mantığı olmuş. 24 saatlik bir hikaye, 1 saatlik güldürü, fakat uzun bir süre etkisinde kalacağınız iddialı bir eser.
Tarih: 23 Şubat
Yer: Diyarbakır Mordem Sanat Merkezi
Saat: 20:00
DON KİXOT(Tiyatro Oyunu)
Don Kîxot, saf ve temiz kalpli bir şövalyedir. Yel değirmenlerine savaş açan, erdem mücadelesi veren biridir. Oyun, 1600’lü yıllarda duygusal akıl yerine analitik düşüncenin öne çıkmaya başladığı bir dönemi konu alır. Don Kîxot’un büyük bir ütopyası vardır: Şövalyelerin insanlara yardım ettiği, tutsaklığın olmadığı, ağır cezaların verilmediği, sevgi dolu ve adaletli bir dünya hayali kurar. Bu uğurda savaşır ve kürek mahkûmlarını özgürlüğüne kavuşturur.
Tarih : 14 Şubat
Yer: DBŞT Şehir Tiyatrosu
Saat : 19:30
StripTease(Tiyatro Oyunu)
Absürt oyunlarıyla tanınan Polonyalı yazar SlawomirMrozek tarafından
kaleme alınan oyunun; insanların mevcut sistem içindeki tıkanıklığını, bir çıkış
yolu bulamamasını konu eden bir oyun. Oyun Zazacadır.
Tarih : 22 Şubat
Yer: DBŞT Şehir Tiyatrosu
Saat: 19:30
ÇINÛR (Tiyatro Oyunu)
1953 yılında İran'da darbe olur. Muhalif bir kadın aktivist tutuklanır ve idama mahkum edilir. Tiyatro oyuncusu olan eşi de onu, bu idam merasiminin bir kurmaca, bir oyunun temsili gibi olacağına inandırmaya çalışır... ve yıllar sonra sürgünden dönecek olan oyuncu eş bu "kurmacanın kayıp mezarı"nın izini sürer...
Tarih : 28 Şubat
Yer: DBŞT Şehir Tiyatrosu
Saat: 19:30
Altıncı Koğuş
Ünlü yazar Anton Çehov un ölümsüz eseri Altıncı Koğuş sahnelere taşınıyor. Çehov bir taşra kasabasındaki akıl hastanesinde geçen bu novellasında, eğitimli bir hasta olan İvan Dmitriç ile Doktor AndreyYefimıç arasındaki felsefi çatışmaya gelin hep beraber tanık olalım...
Tarih : 22 Şubat
Yer: Diyarbakır Sezai Karakoç Kongre ve Kültür Merkezi
Saat: 21:00
Ebediler
Zaman çizgisinin en olmadık yerinde, insanoğlunun kaderini yeniden tayin etmeye kabil dört varlık, iyinin ve kötünün hayalet ayrımını gözler önüne sermek için boynuzlarını tokuşturuyor. Belki de kalpten bağlı olduğumuz değerler, büyülü ve absürd bir dedikodudan ibaret..
Tarih : 19 Şubat 2025
Yer: Amed Şehir Tiyatrosu Sahnesi
Saat : 19:30
Wezîrtî Para Min E
2.Dünya savaşından kısa süre sonra toplanan Bulgaristan meclis seçiminde, büyük uğraşlar verip vekil olan Golemanov; bu sefer bir bakanın ölmesiyle gözünü bakanlık koltuğuna çevirmiştir. Bu süreçte eşi Golemanova, kızı Vena, can dostu Gorilkofile birlikte büyük bir çaba içine girerler. Bu karmaşanın üzerine gelen davetsiz misafir Vladimirof ile yaşadıkları komik anlarla daha da ilgi çekici hale gelen olaylar, bakanlık uğruna akla gelen her yolu deneyen Golemanov için hiç de istediği gibi gitmeyecektir.
Yönetmenliğini Nazmi Karaman’ın üstlendiği Wezîrtî Para Min E
Hayatın içinden sahnelerle, insana dair duygularla, barındırdığı keyifli anlarla sizlerle buluşuyor.
Tarih: 21 Şubat
Yer : Amed Şehir Tiyatrosu
Saat: 19:30
BekoyêEwan
Mem ile Tajdîn bir plan yapıp Bekoya ilaç içirir onu uyuturlar. Beko Uyandığında Mirin Sarayında Mirin elbiseleri üstünde , herkesi elleri önünde saygı duruşunda bulunca şok geçirir ve oyun içinde oyun başlar. Beko bir yerden sonra kendini Mîr zanneder ve daha önce yaptığı bütün hileleri ve fesatlıkları ortaya çıkar.
Komedyalarda ölüm yoktur. Bu yüzden oyunumuzda Ölüm kimseye yar olmayacaktır.
Bugüne dek hep Beko bizimle Oynadı. Bu oyunda biz Beko ile oynayacağız. Oyunun sonunda Mîr 'in Mem ve Zîn'e güzel bir haberi olacaktır.
Tarih: 22 Şubat
Yer : Amed Şehir Tiyatrosu
Saat : 19:30
Zelda Bu Zor Bir Mesele
Bu performatif tiyatro oyunu bir ailenin Diyarbakır'dan Almanya'ya uzanan göç hikayesini, Zelda oyunuyla kesişen bir bağlamda sorgulayan bir anlatıdır. 1960’larda Almanya'ya göç eden ailenin hikayesi, dijital bir oyun aracılığıyla gerçek hayatın zorluklarıyla iç içe geçer. Göçmenlik ve ait olmanın anlamı üzerine düşündürürken, izleyiciyi geçmişin ve bugünün arasında bir yolculuğa çıkarır. Zamanın ve sistemin birey üzerindeki etkisiyle şekillenen bir mücadelenin içsel dinamikleri keşfedilir... Abilerinin çocukluk yıllarından, bir video oyununu bitirme çabasına kadar uzanan bu serüven izleyiciye yalnızca bir göçmen ailesinin hikayesini değil, aynı zamanda hayatta kalma mücadelesinde kaybolan renkleri ve anlamları sorgular.
Tarih : 23 Şubat
Yer: Amed Şehir Tiyatrosu
Saat : 19:30
Macbeth
Shakespeare’nin kötülüğe ilişkin en derinlikli ve en olgun eseri olan Macbeth, tek kişilik muhteşem bir performans ile sizlerle. Macbeth’in korku iktidarında gün ışığına çıkan kötülükler, karanlık atmosferler, çelişkiler, bulanık yerler ve uçurumlar eşiğinde, hepimize düşündürüyor: Biz olsaydık nasıl davranırdık?
Sertaç Yekeboğa’nın rejisiyle Macbeth’in gizemi bizleri daha da içine çekiyor, kuşku dokusunun ipliklerinde şu soru ile karşı karşıya bırakıyor: Hepimizin içinde biraz Macbeth yok mu?
Tarih : 26 Şubat
Yer: Amed Şehir Tiyatrosu
Saat : 20:30
Yüzleşme
Oyun, bireylerin medya ve toplumsal gerçeklikle olan çatışmalarını dramatik bir şekilde sahneye taşıyor. Modern toplumun karmaşıklıklarını ve bireylerin bu yapı içindeki konumlarını ele alarak, medyanın gücünü ve toplumsal ilişkilerin dönüşümünü sorguluyor. Karakterlerin kişisel trajedileri ve toplum içindeki yerleri üzerinden, bireyin toplumsal yapı içindeki mücadelesi ve gerçeklik algısını dramatik bir dille anlatıyor.
Tarih:13-14-15 Şubat
Yer : Cahit Sıtkı Tarancı K.M Orhan Asena Sahnesi
Saat : 20:00
BOŞ ŞEHİR
Oyunda, savaşın yok ettiği hayalet bir şehirde geleceklerini ararken geçmişlerini ve içinde bulundukları durumu sorgulayan iki kardeşin birbirlerine tutunarak hayatta kalma mücadelesinin hikâyesi anlatılır. Her şeyin yıkıldığı bir dünyada gerçeğin bir önemi var mı? Savaş insan doğasına tamir edilmez acılar ve güvensizlikler bırakırken, iki kardeş bu yıkımın ortasında hayata devam edebilmek için bir çıkış yolu ararlar...
Tarih: 18-19 Şubat
Yer :Kayapınar Sahnesi (Cigerxwin Kültür Sanat Merkezi)
Saat : 20:00
NİHAYET BİTTİ
Hayatta her şeyi elde etmiş bir insanın yaşadığı kimlik bunalımı, yetersizlik hissi, toplumun yarattığı yozlaşmanın birey üstündeki etkileri ve başarıya ulaşma çabaları… Hayat ona her şeyi verdi fakat ona yetmedi.
Tarih: 18-19 Şubat
Yer : Oda Tiyatrosu Genç Sahne
Saat : 20:00
MİDASIN KULAKARI
Oyun Milattan önce Frigya’da (bugünkü Ankara Polatlı civarları ) kurulan Frig krallığının en meşhur kralı Midas’ın, Tanrı Apollon ve Pan arasındaki ‘en iyi müzik icra etme ’ yarışmasında karar verici olarak tanrılar tarafından seçilmesiyle başlar, Midas’ın (halkın beğenisine de boyun eğerek) yarışmada Pan’ı kazandırır. Duruma öfkelenen Apollon Midas’a kesse bile yeniden aynı yerden bitiverecek bir çift eşek kulağı armağan eder. Kimsenin kulaklarını görmesini istemeyen Midas sinirli, şüpheci ve zalim bir kral olur ve sırrını saray berberiyle paylaşır. Ancak hiçbir sır sonsuza kadar saklı kalmaz. Derin sulardan yükselip sazlıklardan fısıltı olarak ülkeye yayılır.
Tarih: 25 - 26 Şubat
Yer :Kayapınar Sahnesi( Cigerxwin Kültür Sanat Merkezi)
Saat : 20:00