Fatma TEMEL-Veli BALTACI

Diyarbakır’da tarım sektörünün büyümesi, sürdürülebilirliği ve katma değeri artırılması amacıyla bir araya gelen Tarımla ilgili Sivil Toplum Örgütü ve özel sektör temsilcileri Diyarbakır Tarım Konseyi’ni kurdu.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde kahvaltılı basın toplantısında konuşan Diyarbakır Ticaret Borsası Genel Kurul Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır’ın tarih boyunca tarımda önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Yeşil, “En eski köy yerleşmelerinden biri olan Ergani yakınlarındaki Çayönü Tepesi, günümüzden 10.000 yıl önceye kadar gitmektedir. Günümüzde de Tarıma dayalı kalkınma projesi olan GAP Projesinde, Diyarbakır’ın (%25), sulanabilir alan ve sulama hedefleri açısından en büyük paya sahip illerden bir tanesidir. Diyarbakır’da devam eden Silvan Projesi ile 2 Milyon 350 bin dönüm, Dicle kral kızı sulama projesinin tamamlanmasıyla da 1 milyon 150 bin dönüm alanın sulu tarıma geçecektir. Kısacası GAP sulama yatırımlarının tamamlanmasıyla Diyarbakır’da tarımsal üretim 3 kat artacağı öngörülmektedir“ dedi. 
‘Diyarbakır Tarım Konseyi’ kuruldu
“Diyarbakır Tarım Konseyini” kurduk.  
Diyarbakır’ı tarım alanında ileriye taşımak için Tarım Konseyi kurduklarını açıklayan Engin, “Yine Türkiye’nin tarımsal üretim verilerine bakıldığında Diyarbakır Buğday, Mercimek, kütlü Pamuk, arpa ve Dane mısır üretiminde önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle, İlimizin sahip olduğu tarımsal potansiyelini daha iyi değerlendirmek, Diyarbakır’da tarım sektörünü büyütmek sürdürülebilirliğini ve katma değerini artırmak, tarım sektöründe faaliyet gösteren kamu ve özel kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak ve sektörün büyüme stratejilerini doğru belirlemek için “Diyarbakır Tarım Konseyini” kurduk.  

68 üye ile kurulan Konseyimizin 9 kişilik icra kurulu bulunmaktadır. Konseyimiz kamu kurumlarından destek alarak Danışma Kurulu ve konu uzmanlarından oluşacak Çalışma gruplarını kurarak hizmet vermeye devam edecektir“ dedi. 
Konseydeki kurumlar

Kurulun üyelerini açıklayan Yeşil, “Konseyimizin icra kurulu; Diyarbakır Ticaret Borsamız, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası,  Diyarbakır Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanlığı, Ziraat mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, Veteriner Hekimleri Odası Diyarbakır Şubesi, SS Lice kadın girişimi üretim ve işletme kooperatifi, Bismil Pamuk üreticileri Birliği, Damızlık manda-Süt ve kırmızı et yetiştiricileri birliği ve Tohum üreticileri temsilcilisinden oluşmaktadır.

İcra kurulu uygulayıcı organdır. Konsey ise en üst organ olup tavsiye kararları alır ve icra kurulunun uygulamalarını denetler. Diyarbakır ilinde tarım ile ilgili faaliyet yürüten tüm kurum ve kuruluşların Konsey çalışmalarına katılmaları ve destek vereceklerine canı-gönülden inanıyorum. Konseyin ilimizin tarımına önemli katkı sağlamasını ve hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Editör: Ali Çekdar KORKMA