Güneş OCAĞA-Fatma TEMEL/ÖZEL HABER
Gerek sebze gerekse de meyve açısından üretici ve tüketici konumunda olan Diyarbakır’da Yeni Sebze ve Meyve Hali’nin iç yollarının dar olması ve konum olarak da sıkıntılı bir yerde 25 yıl önce inşa edilmesi, kentteki sebze ve meyve ticaretini olumsuz yönden etkiliyor. Diyarbakır Sebze Hali İşletme Kooperatifi Başkanı Murat Taş, yaşanan sıkıntılara dair ve yakın zamanda yeni bir yerde inşa edilecek Yeni Sebze ve Meyve Hali çalışmalarına ilişkin gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e açıklamalarda bulundu.
‘KAZALAR VE KAVGALAR YAŞANIYOR’
Diyarbakır Sebze Hali’nin mimarisinin çok düşünülmeden ve iç yollarının dar yapılmasından kaynaklı sebze ve meyve ticaretinde de yeterli düzeyde olmadıklarını ifade eden Taş, şunları söyledi:
“Burası çok mantıksız bir şekilde inşa edilmiş. İç yollar çok dar. Halin şekli de çapraz yapılmış. Fiziki koşulların yetersiz olmasından kaynaklı burası kalabalığı çok kaldırmıyor. Fazla yoğunluk olduğu zaman her şey iç içe karışıyor. Arabalar iç yolları tıkatıyor. Bu sefer de kazalar yaşanıyor, kavgalar oluyor. Kavga ve kazalardan kaynaklı yaralanma olayları da yaşanıyor. İnsanların hayatları tehlikeye giriyor.”
Halin önündeki protokol yolu olan ana caddenin de buradaki yoğun sirkülasyondan kaynaklı tıkandığını, belediye, Valilik ve karayollarının da hali burada istemediklerini dile getiren Taş, “Çünkü biz bu yolda trafiğin aksamasına neden oluyoruz. Ve biran önce buradan taşınmamız gerekiyor” dedi.
YENİ HAL MÜJDESİ
Diyarbakır’da yeni bir hal yapılacağı müjdesini de veren Başkan Taş, “Yeni bir yer için belediye ile görüşmelerimiz vardı. Yer tahsisi konusunda anlaştık. Fakat itirazlar nedeniyle bir aylık askı süreci var. Bu süreç de 10 Eylül’de tamamlanmış olacak. Karara bağlandıktan sonra yeni halin inşasını belediye mi, yoksa biz mi üstleneceğiz görüşmeleri yapılacak. Otogarın yanında bizlere yer tahsisi yapıldı. Yeni yerimizde özellikle iç yolların geniş olması ilk önceliğimiz olacak. Elimizde örnek mimariler var. Avrupa standartlarında bir yer olacak. Soğuk hava deposu olacak. Ara geçitler 26 metreden 60 metreye çıkarılacak. Bu yerimize TIR’lar giremiyor, yeni yapılacak yere helikopter bile girebilecek” bilgisini paylaştı.
‘TİCARETTE GERİLEME YAŞIYORUZ’
Fiziki koşulların yetersiz olmasından kaynaklı sebze ve meyve ticaretinde gerilemeyi yaşadıklarına da vurgu yapan Taş, “Yen halle birlikte eski potansiyelimizi yakalamak istiyoruz. Bu yerimizde dediğimiz gibi yollar dar olduğu için TIR’ları içeri alamıyoruz. Sadece küçük araçların gelmesine izin veriyoruz. Bu da ürünlerin fiyatlarını bile etkiliyor. Normalde doğu bölge illerinden bizlere alışverişe gelmesi gerekenler Batman, Urfa ve Elazığ’a gitmek zorunda kalıyor. Fiziki koşullarımızı düzeltirsek, Batman’daki ticareti buraya aktarmış olacağız. Yeni bir yer, yeni bir vizyon, yeni bir dizayn kuracağız” diye konuştu.
HAL ESNAFI SORUNLARINI DİLE GETİRDİ
Yeni Hal içerisinde dükkanı olan Hamdullah Han ise, “Halin buradan taşınmasını istiyoruz. Yerimiz çok dar. Trafik yoğunluğu olduğu zaman buradan geçilmiyor. Trafiğin yoğunluğu işimizi aksatıyor” dedi.
25 yıl önce bu halin o zamanki koşullara göre yapıldığını belirten esnaf Mehmet Ekin de, “Diyarbakır büyüdü ve biz şehrin ortasında kaldık. Dükkanlar küçük, ara mesafeler dar o yüzden sürekli kavgalar yaşanıyor. Daha geniş bir alana acilen taşınmamız lazım” diye konuştu.
Mehmet Ali adındaki esnaf şunları belirtti: “Yerimiz çok dar, TIR’la iş yapacağımıza kamyonla yapıyoruz ve bu da bizi zora sokuyor. Çıkışlarımız ana caddeyle aynıdır. Bu nedenle trafiğin sıkışmasına neden oluyor. Bu hal bize yetersiz geliyor. Buradan çıkmak daha büyük bir yere gitmek istiyoruz.”