HABER - Fatma TEMEL

Diyarbakır Çayönü Tepesi Kazı ve Araştırma Projesi, 1964 yılında İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü kurucularından Prof. Dr. Halet Çambel ve Chicago Üniversitesi'nden Prof. Dr. Robert John Braidwood tarafından başlatıldı.
Şuan kazı çalışmalarının başkanlığını Doç. Dr Savaş Sarıaltun yapıyor. 60 yıldır kazıları devam eden Çayönü Tepesi, Diyarbakır’ın ve bölgenin tarihine ışık tutmaya devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çayönü Tepesi Kazı Başkanlığı’nın ortak yürüttüğü proje kapsamında Diyarbakır Müze’sinde ‘60 Yıl 60 An’ fotoğraf sergisiyle Çayönü Tepesinin 60. yıllık fotoğraf arşivi sergileniyor. 

Diyarbakır’da ‘60 Yıl 60 An’ Sergisi5

Çayönü kazılarında 60. yıl

“Sadece binaları ve kazıları göstermek değil aynı zamanda içindeki emek ve özveriyi de göstermek istedik“ diyen Çayönü Tepesi Kazı Başkanı Doç. Dr Savaş Sarıaltun,  “Bu yıl Çayönü kazılarının 60. yılı. Bu sergiyi hazırlarken bütün kazı sürecini en doğal haliyle sunmayı tercih ettik. Arkeolojik kazılarda ve arkeolojik yayınlarda daha çok süreci yansıtan işçilerle beraber, kazı anlarını yansıtan süreci yansıtmak istedik. Yılları baz almaya çalıştık. 2024’e kadar bu fotoğrafların çoğunda işçiler var. Tüm bu süreçle beraber fotoğrafların yanında kazı sürecinde kullanılan aletleri de yine bu sergiyle beraber bütünleştirmek istedik. 1964’ten beri kazılan Çayönü kazılarında biz arkeolojik, teknik anlamda bütün bu malzemelerin dokümantasyonuna da sahibiz. Benden önceki kazı başkanları ve ekip üyeleriyle bu malzemeyi çok iyi korumuş. Ve bende çok iyi koruyarak gelecek kuşaklara da aynı malzemeleri sergi alanlarına taşımasını sağlayacağım“ diye konuştu. 

Diyarbakır’da ‘60 Yıl 60 An’ Sergisi4

‘Eserler fotoğraflarla Diyarbakır Müze’sine getiriliyor’

Sergi için Diyarbakır Müze’sini tercih etmelerinin sebebini anlatan Kazı Başkanı Doç. Dr. Savaş Sarıaltun, “Diyarbakır Müze’sini tercih etmemizdeki nokta, biz zaten Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak yürüttüğümüz bir proje. Dolayısıyla bizim bulduğumuz her eser buraya geliyor. Buraya gelen eserlerle beraber fotoğraflarda buraya geliyor. Sergiyle beraber aslında bizden önce eskiden bulunmuş o buluntuların bulunduğu fotoğraflarla bütünleştirmek istedik. Müzenin tanıtımı ve Çayönü’nün tanıtımı açısından bu önemli“ dedi.

Muhabir: Fatma TEMEL