ÖZEL HABER - Mehmet Rumet SOYLU / Veli BALTACİ

Çok partili yaşama geçildikten sonra muhtarlar sosyal görevlerinin yanında kentin içinde siyasi bir rol de oynamaya başladı. Bu da mahalle halkının çıkarlarını gözeten, haklarını arayan bir yerel kamu denetçisi olmalarını sağladı. 2005’te yürürlüğe giren Belediye Kanunu’nun muhtarlığı düzenleyen 9. maddesi mahalleyi belediye örgütlenmesinin bir birimi haline getirmişti. Böylece muhtar, yurttaşlar ile devlet kurumları arasında bir köprü görevi de üstlenmiş oldu. Diyarbakır’da 7 Kadın muhtardan biri olan Kooperatifler Mahallesi Muhtarı Fatima Kantar, muhtarlık ve mahallede yaşanan sorunları gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e anlattı.

“ZORLU BİR SEÇİM SÜRECİ SONRASINDA KAZANDIK”

20 yıl önce Mardin Midyat’tan buraya taşınan, evli ve iki çocuk annesi Fatima Kantar, “Zorlu bir seçim süreci sonrasında azalarımla birlikte muhtarlığı kazandık. Kadının gücünü göstermek adına hem yönetim olarak hem de mahalle olarak ilk günkü heyecan ve mutluluğumuzu yaşıyoruz. Komşularım seçim süresince bana çok destek oldular ve ben de söz vermiş olduğum gibi seçim sonrasında onların her türlü sorunlarıyla meşgul olmaya çabalıyorum. Zaten Muhtar bir yerleşim biriminde, sadece insanların istek ve sorunlarıyla uğraşarak durmamalı. Vatandaş ile devlet arasında sağlam bir köprü görevi de görmeli. Ona yönelik tüm talep ve isteklere bugüne kadar sessiz kalmadım, bundan sonra da öyle devem edeceğim” dedi.

Diyarbakır'da 7 Erkek Aday Arasından Seçilen Kadın Muhtarın Hikayesi5

“4 ERKEK ADAY ARASINDAN SIYRILIP MUHTAR OLDUM”

“Seçmen nüfusunun 20 bin olduğu mahallemizde seçim sürecinde 4 erkek aday vardı” diyen Kantar, şunları söyledi: “Bunlardan bir önceki muhtarımız yanlış hatırlamıyorsam 4 dönem yapmıştı bu görevi. Bu nedenden dolayı sadece bana değil, diğer adaylara da pek şans verilmezken ekip arkadaşlarımla kazandık” diyen Fatima Kantar, sözlerine şöyle devam etti: “Bir anne ve ev kadını olmam nedeniyle zaman zaman zorluklar yaşıyorum. Yani bir yandan çocuklarımla uğraşmak diğer yandan bu önemli görevin gerekliliklerini yerine getirmek zorladı başlarda ama artık bu konuda biraz daha rahat olduğumu söyleyebilirim. Hem seçim boyunca ve hem de seçim sonrası yükümü hafifletmek adına eşimin ve çocuklarımın emekleri oldu sağ olsunlar.”

Diyarbakır'da 7 Erkek Aday Arasından Seçilen Kadın Muhtarın Hikayesi6

“HİÇ AKSİ BİR DURUMLA KARŞILAŞMADIM”

Komşularının “İyi ki seni seçmişiz” diyerek memnuniyetini dile getirmesiyle mutlu olduğunu ifade eden Kantar, “Aday olduğumda da kazandığım zaman da hiç aksi bir durumla karşılaşmadım. Bu konuda kendimi çok şanslı hissediyorum. Hatta oyunu vermediğini söyleyip, çalışma ve yaklaşımımdan memnuniyetini dile getiren komşularımız da oluyor. Benim için bana oy verilip verilmemesi değil, yetki aldığım mahalleme nasıl hizmet edeceğim önemli” dedi.

Diyarbakır'da 7 Erkek Aday Arasından Seçilen Kadın Muhtarın Hikayesi4

“MUHTARLARA İHTİYAÇ KALMADIĞI SÖZÜ YANLIŞ”

“Hem devlet ve vatandaş arasında köprü hem de mahalleli komşularının talep ve isteklerine cevap olmaya çabalayan muhtarlık müessesesine ihtiyaç hiçbir zaman bitmez” diyen Fatima Kantar, “Teknolojinin gelişimi ile birlikte, muhtarlara bir ihtiyacın kalmadığına yönelik yanlış ve yaygın bir söylem var. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Mesela, tebligat yapılması geren vatandaşımızı yerinde bulmayan postacı arkadaşlar tüm evrakları bize bırakıyor ve biz de daha sonra o komşumuza bir şekilde ulaşıp verebiliyoruz. Ayrıca yardım, fakirlik belgesi, ikametgah belgesi gibi bir sürü belge de bizlerden temin ediliyor hala. Okuma yazma bilmeyen büyüklerimiz, lazım olan birçok belgeye yine bizim vasıtamızla ulaşabiliyorlar. Bunların yanında, maddi durumları iyi olup ihtiyaç sahibi insanlara ulaşmak isteyen vatandaşlarımız bizim üzerimizden ulaşabiliyorlar. Bu yardımları, zaten bizler de kayıtlı olan ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Seçim sürecinde kendi ekibimi kurmaya başladığımda, toplumun her kesiminden kadınları aza olarak gösterdim. Bu tesadüfi bir durum değildi. Tamamen bilerek ve isteyerek yapıldı. Ben de mahallelimiz de bundan son derece memnunuz. Böylelikle mahallemize bir kadın eli ve kadın nefesi değdi” diye konuştu.

Muhabir: Mehmet Rumet SOYLU / Veli BALTACİ