HABER - Güneş OCAĞA / Veli BALTACI
Diyarbakır’ın coğrafi işaretli ürünlerinden olan karpuzun hasadı bu yıl tamamlandı. Hasadın bitmesiyle 14. Diyarbakır Karpuzu Tanıtım Etkinliği düzenlendi.
Tarım ve İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen etkinlikte 64 dev karpuz yarıştı. Karpuz yarışında 72 yaşındaki İkram Atlı adındaki kadın, 48.7 kilo ile birinciliği elde ederek, 30 TL para ödülünün sahibi oldu. 48 kilo karpuzuyla ikinci olan Adil Aydın 25 bin TL, 45, kiloluk karpuzuyla üçüncü olan Mehmet Atlı ise 20 bin TL'nin sahibi oldu.
"ÜÇ AY BOYUNCA KARPUZ TARLASINDA NÖBET TUTULDU"
Etkinlikte ilk olarak konuşan Diyarbakır Tarım ve İL Müdürü Mustafa Ertan Atalar, "Diyarbakır karpuz ve kabul yetiştiriciliğinde 5 sırada yer alıyor. 40 bin dekar alanda yetişiyor. Bu yıl geçen yıla oranla 1 kilogramlık artış ağırlık oldu. Diyarbakır'a özgü ata tohumuyla yetişen karpuzlardan sürme çeşidi karpuzları burada yarıştı. Sürme çeşidi karpuzu en büyük olandır. Diyarbakır'da 12 çiftçimiz tek geleneksel yöntemlerle karpuz yetiştirdi. Bin yıldır ekilip biçilen bu çeşidin yetiştirile bilmesi için çeşitli etkinlik ve hediyelerle bu çeşidi yetiştirmeye çalışıyoruz. Bismil'in Sinan Mahallesi ve Sur'un Erimli mahallelerinde yarışmaya katıldı. Buradaki üreticilerimiz sezonun başlamasıyla üç ay boyunca çadır kurmak suretiyle tarlanın başında hırsızlar ve yabani hayvanlara karşı ürününü koruyarak yetiştirdi" dedi.
"DİYARBAKIR'I İLK ÜÇE TAŞIYACAĞIZ"
Ardından konuşan Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, "Çok eski bir şehirdir Diyarbakır. Bu topraklar aynı zamanda bereketli hilal olarak adlandırılan bölgenin de hemen içinde. 12 bin 500 yıl önce burada yerleşik hayata geçildi ve tarımsal üretime başlandı. Diyarbakır en büyük 10’ncu tarım şehridir. Ama bu sıralama Diyarbakır'a yakışmıyor. Diyarbakır gerçekten çok geniş tarımsal alana sahip.
Silvan Barajı'nın tamamlanmasıyla beraber önümüzdeki yıllar hiç şüphesiz Diyarbakır tarımdaki sıralamada ilk 3'e girecek. Diyarbakır'da çok buğday ve mercimek üretiliyor. Pamuk üretiminde Diyarbakır 2. il. Yine çok miktarda mısır üretiliyor burada. Ama Diyarbakır denince akla hemen Diyarbakır karpuzu geliyor. Çok özel aroması olan aynı zamanda büyüklüğüne de diğer yörenin karpuzlarından ayıran bir meyvemiz. Ve bununla beraber Lokman Hekim Diyarbakır karpuzunu yiyen hasta olmaz demiş. Biz de bu önemli ürünümüzün geleneksel metotlarla üretilmesinin devamı için elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.
BİRİNCİ 72 YAŞINDAKİ KADIN OLDU
Birinci olan 72 yaşındaki yaşlı kadın İkram Atlı, Ekspres Haber’e yaptığı açıklamada, "Bismil'in Sinan Koyü'nden katılıyorum. 10 yıldır birinci oluyorum. Karpuz yetiştirirken çok emek veriyorum. Hastalık oluştu yoksa karpuzum daha da büyüyecekti. Birinci olduğum için çok mutluyum” dedi.
ARAM TİGRAN'IN AY DÎLBERÊ ESERÎ DE SESLENDİRİLDİ
Mini bir konserin de düzenlendiği etkinlikte Kürtçe şarkılar seslendirildi. Aram Tigran'ın "Ay Dîlberê" şarkısı ise büyük bir ilgi ile dinlendi.