ÖZEL HABER - Fatma TEMEL / KAMERA - Veli BALTACI

Sokak köpeklerinin barınaklara alınması ve öldürülmesinin yolunu açan yasa teklifinin Meclis’ten geçmesi ile ilgili tartışmalar sürerken, bazı kentlerde belediyeler harekete geçti. Söz konusu belediyelerin sokak köpeklerinin öldürülmesi ile gündeme gelmesi kamuoyunda büyük tepki topladı. Uygulamaya tepki gösteren bazı belediyeler ise bu karara uymayacaklarını açıkladı. Bunlardan biri de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB). DBB’ye bağlı Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, sokak hayvanlarını yaşatmak için mücadele ediyor.

700 HAYVAN KAPASİTELİ BAKIMEVİ

Diyarbakır'ın Ergani yolu 19 km'de kurulan Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, açık ve kapalı alan olarak toplam 17.000 metrekare üzerine inşa edildi. 2007 yılında hizmete giren, 700 hayvan kapasiteli bakımevi, ihtiyaca cevap verememesi nedeniyle 2021 yılında yenileme çalışması başlatıldı.

Diyarbakır’da Ana Hedef Sokak Hayvanlarını Yaşatmak6

BARINAKTA HOROZ VE EŞEKLER DE VAR

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım Evi sorumlusu Jehat Altun, barınak ile ilgili bilgi verdi. Barınağın Diyarbakır’ın tek olduğuna dikkat çeken Altun, “Barınakta hali hazırda 400 köpek, 50 kedi, 8 horoz ve 2 eşek var” dedi. 

Diyarbakır’da Ana Hedef Sokak Hayvanlarını Yaşatmak3

“HAYVANLARIN YAŞATILMASINDAN YANAYIZ”

Hayvan barınağının işleyişinden bahseden Altun, “Biz, gelen şikâyetler üzerine kentin belirli yerlerine gidip çalışma yürütüyoruz. Aldığımız sokak hayvanlarını barınağımıza getirip 2-3 gün rehabilitasyon, beraber yaşama ve gözlemleme süresinde tutuyoruz. Daha sonra gelen sokak hayvanları kısırlaştırıp, aşılarını yapıyoruz. Onun dışında tedavi gereken durumları varsa onu da yapıyoruz. Yasa onaylanmadan önce yasanın bize getirdiği bir yükümlülük vardı.

Diyarbakır’da Ana Hedef Sokak Hayvanlarını Yaşatmak5

Yeni yasadan önce kısırlaştırdığımız hayvanı tekrar aynı yere bırakma zorunluluğumuz vardı. Hayvanları koruma kanunu bunu gerektiriyordu. Yeni yasayla birlikte bu muallak bir duruma girdi. Yasadan kaynaklı biz de ne yapacağımızı nasıl davranacağımızı bilmiyoruz. Ama şunu biliyoruz, belediye başkanlarımız ve kendi meslek grubum adına biz sokak hayvanlarının öldürülmesinden değil yaşatılmasından yanayız” diye konuştu. 

Diyarbakır’da Ana Hedef Sokak Hayvanlarını Yaşatmak7

“BARINAK YETERSİZ

Barınağın Diyarbakır gibi büyük bir şehir için yetersiz olduğunu dile getiren Altun, şöyle devam etti: “Horozlar kumar aracı olarak kullanılırken polis tarafından baskın yapıldı. Savcılık bize teslim etti. Şuan onlara da bakıyoruz. Buraya gelen ve tedaviye ihtiyacı olan her hayvan istisnasız tedavi ediliyor. Belirli bir kısırlaştırma döngümüz var. Burada bırakamadığımız ve bakıma muhtaç hayvanlar da var. Ayağı kesik, sakat, bırakamadığımız ve sahiplendiremediğimiz yasaklı ırklar da var. Kentin tek hayvan bakım evi olarak işimiz çok zor olduğunu ve üzerimize çok yük bindiğini söylemek istiyorum. Yeni yasayla birlikte artık nüfusu 25 bini geçen bütün yerlerde 2028 yılına kadar hayvan barınağı yapılması zorunlu hale getirildi.”

Diyarbakır’da Ana Hedef Sokak Hayvanlarını Yaşatmak4

“EN VİCDANLI ÇÖZÜM KISIRLAŞTIRMADIR”

Popülasyonun yerinde kısırlaştırıp kontrol altına alınabileceğini söyleyen Altun, projelerini de anlattı. Altun, “Biz göreve gelir gelmez barınakların artması ilçe belediyelerde veteriner hekim ve teknisyenlerin işe başlaması gerektiğini, bizim müdahalemizle değil artık popülasyonun kendi yerinde kısırlaştırılıp kontrol altına alınmasıyla çözüleceğini bütün belediye başkanlarımızla görüştük. Zaten genel olarak belediye eş başkanlarımız konuya daha insani ve vicdani yaklaşıyorlar. Gittiğimiz her yerde popülasyon hakkında bilgi alacağız. İlçe belediyeleriyle programlı şekilde kısırlaştırma çalışmaları yapacağız. Kısırlaşmadan sonra 6 ay içinde sonuç görülmez ama bir yıldan sonra popülasyonun giderek azaldığını görebiliriz. Bu işin en ahlaklı ve en vicdanlı çözümü budur” diye konuştu.

Muhabir: Fatma TEMEL / Veli BALTACI