HABER – JAN BELEK
Diyarbakır’da 21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle kurumların açıklama ve çağrıları sürüyor. Amed Sağlık Platformu da Selahattin Eyubi Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı. Hastane önünde bir araya gelen Platform bileşenleri, “Anadilsiz Sağlık olmaz” pankartı açtı. Açıklamada sık sık “Bê ziman jîyan nabe (anadilsiz yaşam olmaz)” sloganı attı. Konu ile ilgili basın metnini Platform adına Diyarbakır Tabip Odası üyesi Sabriye Aygün okudu.
“SAĞLIK’TA ANADİL TEMEL HAKTIR”
Vatandaşların sağlıkta eşit ve sağlıklı hizmet alabilmesi için, sağlık hizmetlerinde anadilde hizmetin önemine dikkat çeken Aygün, “Sağlık hizmeti veren kurumlarda anadilin önündeki engeller kaldırılmalı ki, hastalar ve sağlık çalışanları arasında güvenli bir iletişim ve bilgi akışı sağlan bilsin. Anadilde sağlık hizmeti istemi, temel yaşam hakkı ve hastanın tedavi hakkıdır” dedi.
“ANADİL’DE SAĞLIĞI SAVUNUYORUZ”
Aygün, sağlıkta anadilin önündeki engellerin kaldırılması çağrısı yaparak, “Anadilde eğitim, eğitim sisteminin tamamında resmileşmeli, anadil her alanda korunmalı, biz sağlık kurumları ve örgütleri olarak, sağlıkta parasız, kaliteli ve eşit hizmet ile anadilde sağlığı savunuyoruz” diye konuştu.