HABER - Fatma TEMEL
1 Kasım’da yürürlüğe konulan yeni yönetmenlikle birlikte aile hekimlerinin ağrı kesici, antibiyotik, mide ilacı gibi ilaçların reçete edilmesinde belli kısıtlamalara gidildi, hekim sözleşmelerinde yeni düzenlemeler yapıldı. Aile sağlık merkezlerinde “Eziyet yönetmeliğine karşı” 3 günlük iş bırakma eylemi yapan hekimler, depremde yıkılan Diyarbakır Emek ve Şeyhşamil Aile Sağlık Merkezi önünde basın açıklaması düzenledi.
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Veysi Ülgen ve Yönetim Kurulu üyelerinin de katıldığı eylemde konuşan Diyarbakır Aile Hekimleri Derneği Üyesi Rıdvan Çelik, yeni düzenlemenin çalışma koşullarını eziyete dönüştürecek bir yönetmelik olduğunu söyledi. Çelik, “Halkın sağlığını, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük hakları ve çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana yaşanmakta olan sorunları daha da derinleştirecektir. Oysa halkın sağlığını koruyan, geliştiren, hekimlerin ve tüm sağlık emekçilerinin mesleki bağımsızlığının olacağı birinci basamak sağlık hizmeti programını hayata geçirmek için yapılması gerekenler bellidir. Sağlık Bakanlığı’ndan ‘Performans ve Ödeme’nin karmaşık hesapları ile uğraşmak yerine taleplerimizi yerine getirilmesini istiyoruz” dedi.
HEKİMLER, TALEPLERİNİ SIRALADI
Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunan Çelik, taleplerini şöyle sıraladı:
*Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.
*Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
*Kadrolu ve güvenceli istihdam modeli ile yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Kadrosuz, güvencesiz bir şekilde çalışan emekçiler (Gruplandırma elemanları) kadroya geçirilmelidir.
*Aile hekimlerine ve tüm sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.
*Gelire katkısı yüzde 20’yi geçmeyecek ve yapılan hizmetin niteliğini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmelidir. Taleplerimizin karşılanabilir olduğunu ve randevu bulunamamasından şiddete kadar sağlık sistemindeki pek çok sorunu çözebileceğini biliyoruz.”
EYLEM VE ETKİNLİKLERİMİZ SÜRECEK
Açıklamada, halkın sağlığına katkısı olmayan, hekimler ve sağlık emekçilerine maddi kayıplar ve iş güvensizliği yaratan 1.Basamak Sağlık Hizmetleri’nde taleplerinin yerine getirilinceye kadar eylemlerinin ve hukuki mücadelenin süreceği ifade edildi.