ÖZEL HABER - Mehmet Rumet SOYLU / KAMERA - Veli BALTACİ

Ekonomik ve sosyal birçok konuya direnen mahalle bakkalları, mahalle sakinleri için hem ürün anlamında hem de nakdi anlamda borçlanacakları bir adres iken, onlarda üç harfli marketlere ve teknolojiye direnemeyecek hale geldi.

Eskiden, mahallenin muhtarından sonra en çok işimizin düştüğü kişi mahalle bakkallarıydı. Zor zamanlarda imdadımıza yetişen bakkal abiler, aileden biri gözüyle baktığımız bakkal amcalar.

BÜYÜK MARKETLERE YENİK DÜŞTÜLER

Ekonomik ve sosyal birçok konuya direnen mahalle bakkalları, mahalle sakinleri için hem ürün anlamında hem de nakdi anlamda borçlanacakları bir adresti. Hazır olmadıklarında gelecek olan çocuklara verilmek üzere anahtarımızı teslim ederdik, okuldan erken çıkmış çocuklarımızın ebeveynlerini bekledikleri güvenli bir mekândı. Metropolleşme ve teknolojinin gelişimi nedeniyle, ticaret ve dayanışma da değişim gösterdi. Mahalle bakkallarımız, büyük marketlere yenik düşüyor tek tek.

Diyarbakır’da ‘Bakkal Amca’ Direniyor6

“MAHALLE OLARAK AİLE GİBİYİZ”

Diyarbakır’da bu yenik düşüşe direnen birkaç bakkaldan biri olan Hamdullah Kırıcı; “10 yıldan fazladır bu bakkalı işletiyorum. Benden önce işleten büyüklerimizden devir aldım. İlk yıllarda işlerimiz şükürler olsun ki iyiydi ama maalesef gittikçe işler düşüyor. Bunda insanların alım gücünün azalması ve büyük market zincirlerin durumu etkili. Mahalleli ile aile gibiyiz, alışveriş olmasa da selam sabahımız mutlaka vardır” diyerek, eskilere olan özlemini dile getirdi.

Mahallelerinde oturanların bir yere gittiklerinde çocukları ya da eşleri alsın diye ev anahtarlarını hala kendilerine bıraktıklarını ifade eden Kırıcı, “Hala başları sıkıştığında bize uğrarlar. Maalesef artık kimse borç yazdırmıyor. İnsanlar bir şekilde ödeme yapıyorlar, nakit ya da kartla ama çok yakın tanıdıklarımıza hala borç ürün veriyoruz. Ama o kadar az ki bu durum eskiden kalma bir borç defteri tutmuyoruz artık. Bütün eksikliklere kendi çapımızda direniyoruz” dedi.

Diyarbakır’da ‘Bakkal Amca’ Direniyor4

“BÜYÜK MARKETLER BELİMİZİ KIRDI”

Büyük marketlerin her köşe başında açılmasının mahalle bakkallarını zora soktuğunu dile getiren, bakkal işleten Mehmet Furkan, “14 yılı aşkındır bu bakkalı işletiyorum. İşlerde gözle görülür nitelikte düşüş var. Hem büyük market zincirler hem de ticaretin sürekli değişmesi nedeniyle tabi. Artık insanlar bir telefonla dünyanın öbür ucundan ürün alabiliyorlar. Ama dokunmadan, görmeden bir şeyi satın almanın garip olduğunu düşünüyorum hala. Başınızı nereye çevirirseniz mutlaka bir zincir marketle karşılaşıyorsunuz. Bu da işimizi olumsuz yönde etkiliyor” diyerek, mahalle bakkalı olmanın zorluklarına dikkat çekti. 

Diyarbakır’da ‘Bakkal Amca’ Direniyor5

“BİZ BAKKALLAR ORGANİK İNSANLARIZ”

Furkan, konuşmasına şöyle devam etti: “Her şeye rağmen biz mahalle bakkalları tabiri caiz ise ‘organik’ haldeyiz. Hala mahallemizin her sorunuyla uğraşmaya çalışıyoruz. Çoluk çocuk birbirimizi tanıyoruz. Birbirimizin derdiyle dertleniyor, sevinçlerimizi paylaşıyoruz. İnsanların ekonomisi kötü de olsa ödemelerini bir şekilde kartla yapıyorlar. Ama hala borç yazdırmak zorunda kalan komşularımız var. Ama biz birbirimizi o kadar çok yakından tanıyoruz ki, bir deftere falan yazmaya gerek duymuyoruz.”

Diyarbakır’da ‘Bakkal Amca’ Direniyor3

“BÜYÜK MARKETLERDEKİ FİYATLAR DEĞİŞKEN”

Alışverişe gelen müşterilerden biri de şunları söyledi: “Geçen gün zincir markete gitmek zorunda kaldım, rafta fiyat başka, kasada başka çıktı. Önceleri buna denk geldiğimizde itiraz etmeye utanıyorduk ama nadir de olsa yolum düşüp buna muhatap olursam itiraz ediyorum. Ama gitmemeye gayret gösteriyorum. Mahalle bakkallarımız bizim aileden biri gibi. Sadece borç yazmak için değil her şeyimizi paylaşabiliyoruz. Ama maalesef sayıları gittikçe azalıyor. Umarım bu gidişat durur.”

Muhabir: Mehmet Rumet SOYLU / Veli BALTACİ