ÖZEL HABER - Fatma TEMEL

Dicle Üniversitesi’ndeki tarım arazilerinin ilaçlanmasından kaynaklı gölette balık ölümlerinin gerçekleştiğini ifade eden Diyarbakır Ekoloji Derneği, suç duyurusunda bulunacaklarını söylediler.

Diyarbakır Ekoloji Derneği yetkilileri, üniversite arazisinde bulunan tarım alanlarında yapılan ilaçlamadan ötürü her yıl balık ölümlerinin gerçekleştiğini dile getirerek, “Tarım arazilerinin yabancı ot ilaçları yağmurdan önce atıldığı için özellikle yağmurla birlikte suyla temastan sonra gölete gidiyor. Mart ayında da bu ölümler gerçekleşti, ama bu sefer ki balık ölümleri çok daha fazlaydı. Çünkü, Dicle Üniversitesi'nin arazisinde sulu tarım yapılıyor.

Bunlar kiralık araziler ve kişilerin dikkat etmesi gereken şeyler. Ama Üniversite bunu umursamıyor. Her yıl balık ölümleri gerçekleşiyor, ama bu yıl daha fazla yaşandı. Bilim yuvasından kaynaklanan balık ölümleri içler acısı. Çünkü gözlerimizin önünde binlerce balık kıyıya vurmuş. Ve içinde birçok canlı türü de var” dediler. 


BİRÇOK CANLI YOK OLUYOR”

Ekoloji Derneği yetkilileri, yaşanan bu ekoloji kırımına karşı suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, şöyle konuştular:
"Üniversitenin bu tarım arazilerini kiraya verirken çok dikkatli olması gerekiyor. Böyle devam ederse canlı türleri yok olacak. Bu canlıların içinde kaplumbağalarda var. Onları da çok etkiliyor. Yani bu arazileri kullanan çiftçiler endüstriyel tarım olarak kullanıyorlar.

Arazinin Yüzde 80’nin de ilaç kullanılıyor. Bu da birçok canlının yok olmasına sebep oluyor. Dicle Üniversitesinin gölettin etrafındaki arazileri kiraya vermeye ihtiyacı mı var? Bu kadar canlı türü yok oluyorsa verilmemesi gerekiyor. STK’lar, Diyarbakır Barosu, Çevre Mühendisler ve Ekoloji Derneği olarak bir suç duyurusu girişimimiz de olacaktır. Üniversitenin çevreye ve doğaya verdiği zarar ortada bu bir suçtur."

Muhabir: Fatma TEMEL