HABER- Güneş OCAĞA

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri tarafından başlatılan "Sözümüz bitmedi, şiddeti birlikte durduracağız" kampanyasının 3 aylık çalışma raporu, belediye eş başkanlarının katılımıyla açıklanarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerinin de startı verildi.

KADINLARDAN AÇIKLAMA 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ali Emiri Konferans Salonu'nda gerçekleşen basın açıklamasında 8 Mart Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü deklarasyonunu açıklayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, "Sözümüz bitmedi, şiddeti birlikte durduracağız" dedi.

“ALO ŞİDDET HATTI KAPATILDI”

Alo şiddet hattının kayyumlar tarafından kapatıldığını belirten Bucak, "Yerel demokrasinin en temel ilkesi, halkın iradesinin kesintisiz ve özgür bir şekilde yönetim mekanizmalarına yansıtılmasıdır. Ancak ne yazık ki, uzun yıllardır süregelen kayyım uygulamaları, halkın gerçek ihtiyaçlarına yerel yönetimlerin cevap vermesini engellemiş, belediyelerin sosyal, ekonomik ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dair politikalarının uygulanmasını aksatmıştır.
Kayyımlar, belediyelerin halkın talepleri doğrultusunda yürüttüğü sosyal politikaları ya iptal etmiş ya da etkisiz hale getirmiştir. Özellikle kadınların gündelik hayatta karşılaştığı ayrımcılık ve şiddetle mücadelede büyük önem taşıyan Kadın Dayanışma Merkezleri, Kadın Sığınakları, Alo Şiddet Hattı  gibi çalışmalar kayyımlar tarafından kapatılmış, çoğu zaman bu alanlarda çalışan kadınlar işten çıkarılmış. Bu durum, bizzat yerel yönetimlerin desteğine ihtiyacı olan kadınların ve şiddet maruz bırakılanların yalnızlaşmasına, korunmasızlığa itilmesine ve en temel haklarından mahrum bırakılmasına yol açmıştır" dedi.

Diyarbakır'da Belediyelerden 8 Mart Deklarasyonu4

'YENİ HİZMETLER ENGELLENDİ' 

Yeni hizmetlerin de kayyumlar tarafından engellendiğini dile getiren Bucak, "Kayyımların müdahalesiyle mevcut hizmetler ortadan kaldırılmakla kalmamış, aynı zamanda yeni hizmetlerin oluşmasını da engellemiştir. Belediyelerin, toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadın haklarını güçlendiren projeler geliştirmesi neredeyse imkansız hale getirilmiş, kadın dayanışma merkezleri pasif hale getirilmiş veya kapatılmış, belediyelerde cinsiyet eşitliği birimleri kapatılmış ve şiddetle mücadeleye dair çalışmalar ortadan kaldırılmıştır.

Ancak tüm bu engellemelere rağmen bizler, yerel yönetimlerin yeniden halkın iradesine kavuşmasıyla birlikte çalışmalarımıza hızla başladık. 13 Kasım 2024'te DEM Partili Belediyelerin Kadın Politikaları olarak "Sözümüz Bitmedi, Şiddeti Birlikte Durduracağız" kampanyasını başlattık. Bu kampanya ile toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki çalışmalar yaparak kadın dayanışmasını yeniden güçlendirmeyi ve kadına yönelik şiddetle etkin bir şekilde mücadele etmeyi hedefledik. Bu doğrultuda, 15 binden fazla kadına ulaşarak, mahalle mahalle, köy köy kapsamlı farkındalık çalışmaları yürüttük. Kadın dayanışma merkezleri, sığınaklar ve Alo Şiddet hatlarının yeniden açılmasıyla birlikte mücadele mekanizmalarını güçlendirdik" diye belirtti.

FARKINDALIK ÇALIŞMALARI YAPILDI 

Kampanyanın içeriğinden bahseden Bucak, 

"'Sözümüz Bitmedi, Şiddeti Birlikte Durduracağız' kampanyasıyla kadına yönelik şiddetle mücadele ve toplumsal farkındalık yaratma amacıyla yapılan çalışmalar kadın dayanışmasını güçlendirmiş ve büyütmüştür. 

Siz kadınlarla ve kamuoyuyla paylaşacağımız bu rapor, kampanyanın ilk üç ayında gerçekleştirilen çalışmaların bir değerlendirmesini sunmakta ve gelecek dönem için planlanan adımları ele almaktadır. Bu kapsamda belediyelerin kadın politikaları alanında yaptığı üç aylık çalışmalar şöyledir:
Mahallelerde, köylerde, beldelerde ve belediyelere bağlı kurumlarda ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Mekanizmaları, 6284 Sayılı Kanun, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Şiddetsiz İletişim, Dijital Şiddet Karşı Mücadele Yönetmeleri’  alanında farkındalık çalışmaları yapıldı" diye kaydetti.

Diyarbakır'da Belediyelerden 8 Mart Deklarasyonu3

ÖZ SAVUNMA ATÖLYELERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bucak açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Mahallelerde, köylerde, beldelerde ve belediyelere bağlı kurumlarda ‘Öz Savunma Atölyeleri’ gerçekleştirildi
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Hukuki ve Politik Mücadele paneli yapıldı.
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Yöntemleri kapsamında farkındalık yaratmak amacıyla, mahalle, pazar, AVM ve köylerde saha çalışmaları yapılarak, broşür dağıtımı yapıldı.

Afiş, bilbord ve farkındalık yaratmak üzerine sosyal medya platformlarında video içerikleri üretildi. 
Van Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri  ‘Şiddet Tutum Belgesi’ imzalandı."

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE ALANLARI YENİDEN HAYATA GEÇİRİLDİ

Kadına yönelik şiddetle mücadele alanlarının tekrardan hayata geçirildiğini vurgulayan Bucak, "Kadına karşı şiddetle mücadele etmek, kadınların kamusal ve siyasal hayata aktif katılımını sağlamak, merkezlere gelen kadınların yerel yönetimlerle bağını güçlendirmek ve kadınların yaşadığı sorunların tespiti ve çözümüne yönelik politikalar ve projeler üretmek olan kadın merkezleri dayanışma merkezleri, Kadın Yaşam Merkezleri,  Kadın Dinlenme Merkezleri, Kadın Sığınakları kampanya kapsamında tekrar açılmaya başladı.

DEM Partili Belediyelerin Kadın Politikaları alanı, kadın mücadelesi alanında hafıza olan kurumları açmakla kalmayıp bu sürede yeni mücadele alanları da hayata geçirmiştir. 

Bu bağlamda;

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİKASUM(Diyarbakır Kadın Sorunlarını araştırma ve Uygulama Merkezi), yeniden açıldı.

Kayapınar Kadın Dayanışma Merkezi ve Peyas Kadın Eserleri Kütüphanesi,

Van Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Araştırma Merkezi, Yüzen Kadın Kütüphanesi,

Çıl Kezi Kadın Dayanışma Merkezi, Sinemhan Kadın Yaşam ve Dayanışma Merkezi, Viranşehir Kadın Dayanışma Merkezi, Tatvan Kadın Dayanışma Merkezi, Ağrı Kadın

Dayanışma Merkezi, Mekiye Ana Kadın Dayanışma Merkezi 
Van İlçelerinde, Amargi Kadın Yaşam Merkezi, Şamiran Kadın Yaşam Merkezi, Hebun Kadın Yaşam Merkezi, Serav Kadın Yaşam Merkezi ve 11 tane Kadın Dinlenme Evi kampanya kapsamında açıldı

Van Büyükşehir Belediyesi Kadın Destek Hattı kuruldu" dedi.

'SÖZÜMÜZ BİTMEDİ...'

Şiddeti birlikte durduracalarını ifade eden Bucak, "DEM Partili Belediyelere Bağlı Kadın Politikaları, demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü yerel yönetimler paradigmasıyla, kayyım atamalarına rağmen büyük bir mücadele ve inatla çalışmalarını sürdürüyor, gücümüzü kadın mücadelesinden ve bu mücadelenin yarattığı kolektif kararlılıktan alıyoruz.

 ‘Sözümüz Bitmedi, Şiddeti Birlikte Durduracağız’ kampanyasının ilk üç ayında, Van'dan Diyarbakır'a, Ağrı'dan Bitlis'e kadar uzanan geniş bir coğrafyada 15 binden fazla kadına ulaşarak, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddetle mücadelede elde edilen kazanımları geri almak ve kadın dayanışmasını yeniden inşa etmek için önemli adımlar attık.

Üç aylık süreçte mahallelerde, köylerde, beldelerde ve belediyelere bağlı kurumlarda gerçekleştirilen farkındalık çalışmaları, hukuki ve politik mücadele panelleri, öz savunma atölyeleri ve saha çalışmaları, kadına yönelik şiddetle mücadelenin kapsamlı ve çok boyutlu bir şekilde ele alınmasını sağlamıştır. Broşür dağıtımları, sosyal medya kampanyaları ve görünürlük çalışmalarıyla farkındalık oluşturulmuş, kadın dayanışma mekanizmalarının önemi vurgulanmıştır.

Kampanyanın ilk üç ayında atılan bu adımlar, gelecek dönemlerde yapılacak çalışmalar için önemli bir zemin hazırlamaktadır. Toplumsal farkındalığı artırma, kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal açıdan güçlenmesini sağlama ve yerel yönetimlerde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama hedefleri doğrultusunda, mücadele kararlılıkla devam etmektedir. Kadına yönelik şiddeti önlemede ve toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinde belediyelerin sorumluluğu büyüktür ve ‘Sözümüz Bitmedi’ diyerek bu mücadelenin sürdürüleceği taahhüt edilmektedir.

Diyarbakır'da Belediyelerden 8 Mart Deklarasyonu2

'ŞİDDETİ BİRLİKTE DURDURACAĞIZ!'

Kadın mücadelesinin yeninden filizlendiğini dile getiren Bucak, "Kayyım uygulamalarıyla kesintiye uğratılan kadın mücadelesi, şimdi her sokakta, her mahallede ve her kurumda yeniden filizleniyor. Birlikte örülen bu dayanışma ağı, yerel yönetimlerde kadınların sesini daha gür çıkaracak, kolektif direnişi büyütecek ve şiddetsiz bir yaşamın inşasında güçlü bir temel oluşturacaktır"diye konuştu.

8 MART ETKİNLİKLERİ 

8 Mart etkinliklerinin süreceğini belirten Bucak, son olarak şunları söyledi:

" ‘Sözümüz Bitmedi Şiddeti Birlikte Durduracağız' kampanyamızdan aldığımız güçle yerel yönetimler olarak büyüttüğümüz kadın politikalarımıza bugün itibariyle startını verdiğimiz 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri ile devam edeceğiz. Erkek egemen iktidarın yarattığı eşitsizliğe, cinsiyetçiliğe ve kadın kırımına karşı binyıllardır verilen kadın mücadelesinin mirasçıları olarak mücadelemizi isyanımızla büyüterek özgürlüğe yürüdüğümüz bir 8 Mart’ta daha alanlarda olacağımızın sözünü veriyor; dünya kadınlarının birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 8 Mart’ı kutluyoruz!"

Muhabir: Güneş OCAĞA