ÖZEL HABER - Fatma TEMEL / Foto - Veli BALTACI

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Doç. Dr. Ramazan Danış, Türkiye’de sayılı yerlerde bulunan ‘Ev hemodiyaliz’ merkezinin artık Diyarbakır’da da uygulandığını söyledi. Danış, “Türkiye’de ev hemodiyalizi sayılı yerlerde yapılıyor. Diyarbakır’da da yeni başladık ve şuan üç hastamıza detaylı bir eğitim verdik. Gerekli alt yapıyı sağlıyoruz.

Hastanın evine bakıyoruz uygun mu değil mi diye ve kendi başlarına evde hemodiyaliz yapabilen hastaları eve yolluyoruz. Normal diyaliz merkezleriyle kıyaslandığında, ev hemodiyalizi yaşam süresini uzatıyor ve kalitesini artırıyor. İlaç ihtiyacını azaltıyor, sosyal fonksiyonlarını geliştiriyor” dedi.

Ev Hemodi̇yali̇zi̇7

DİYARBAKIR’DA 450 BÖBREK NAKLİ YAPILDI

Beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin 7 kişiye can olabileceğinin altını çizen ve organ bağışı konusundan farkındalık yaratılması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Ramazan Danış, “Türkiye’de 40 bine yakın kişi böbrek nakli bekliyor. Diyarbakır’da böbrek nakli ameliyatı yapılmıyordu. Hastalarımızın başka merkezlere gidiyordu. Bugün ise böbrek naklinde iyi bir yere geldik. 12 yılda 450 böbrek nakli yaptık” diye konuştu.

Ev Hemodi̇yali̇zi̇8

40 BİN KİŞİ BÖBREK NAKLİ BEKLİYOR

Türkiye’deki böbrek nakillerinin yüzde 85’i canlıdan canlıya, yüzde 15’i ise beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden alınarak organ nakli yapıldığını belirten Doç. Dr. Danış, şöyle konuştu: “Türkiye’de 40 bin kişi böbrek nakli bekliyor. İnsanlar organlarını bağışlamıyor.

Ev Hemodi̇yali̇zi̇6

Organ bağışı konusunda farkındalık yaratılması gerekiyor. Türkiye’de her 8 kişiden biri böbrek hastası. Ve bu rakam gittikçe bir pandemi gibi artıyor. Bölgemizde ise bin 500’ye yakın kişi böbrek nakli bekliyor. Türkiye genelinde 80 bine yakın kişi diyalize giriyor.

Ev Hemodi̇yali̇zi̇4

“BÖBREK SAĞLIĞI İÇİN NE YAPILMALI?”

Şuan korkunç bir sıcak yaşıyoruz ve su içme kültürümüz yok. Normalde bir vücudun ihtiyacı 2,5 litre sudur. Ama bölgenin ve Diyarbakır’ın sıcağında bunu 3,5’a çıkarmamız lazım. Kronik böbrek hastalığının en sık iki nedeni, şeker hastalığı ve hipertansiyondur. Şeker ve hipertansiyon hastaları maalesef takiplerini iyi yapmıyor.

Ev Hemodi̇yali̇zi̇5

Halk çok gereksiz yere ilaç kullanıyor. Hatta bilinçsizce kullanıyor. Korkunç bir ağrı kesici kullanma alışkanlığı var. Bol bol su içip tuz kullanmamak gerekiyor. Günde en az 2 ile 5 gram arasında tuz kullanmak gerekiyor.”

Muhabir: Fatma TEMEL / Veli BALTACI